10:06 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 0 0
  Pratite nas

  Posle dvomesečne pauze, u vrtiće širom Srbije danas će se vratiti 36.991 dete, odnosno petina ukupnog broja mališana koja su upisana u predškolske ustanove. Interesovanje za produženi boravak je još manje, pa će škole "otvoriti" produženi boravak za 5.483 mlađih osnovaca, što je tek 2,55 odsto.

  U obrazovne ustanove će se vratiti deca čiji roditelji moraju da rade, a nemaju kome da ostave mališane. Za prijem u vrtić potrebno je uverenje pedijatra da je dete zdravo, što je bila procedura i pre epidemije, kao i potvrda za roditelje da ne mogu da rade od kuće. U vrtićima i školama koje imaju beskontaktne toplomere deci će, na prijemu, biti merena temperatura, a ako ih ustanova nema, roditelji su obavezni da to učine kod kuće, navode Novosti.

  Najviše mališana primiće beogradska obdaništa i škole, tako da se u državne vrtiće sutra vraća oko 13.500 mališana, od kojih najviše na Čukarici - 33 odsto, a najmanje u Sopotu - 12,5 odsto. Očekuje se da će taj broj rasti iz dana u dan. U produženi boravak se u prestonici vraća 3.173 đaka mlađih razreda.

  Nadležni najavljuju da je lekarska potvrda obavezna, a prvog dana će se tolerisati ako roditelji nemaju potvrdu sa posla, tako da nijedno dete neće biti odbijeno. Ipak, oni će biti u obavezi da je naknadno dostave, tokom dana ili sutradan.

  Pravilnikom je predviđeno da će vaspitači "preuzimati" decu na ulazu do 8.15. Roditelji moraju imati maske i poštovati razdaljinu od dva metra...

  Pre prijema mališana predškolska ustanova je obavezna da uradi kompletnu dezinfekciju kako prostora i nameštaja, tako i prekidača, ključeva, brava, ručki na ormarićima, stolica, stolova, kreveta, kao i igračaka. Preporučuje se da se za igru ne koriste mekane igračke, a ako se daju deci moraju se prati svakog dana. Deca će za stolovima sedeti na udaljenosti od dva metra, na istoj razdaljini moraju biti i krevetići, uz spavanje po principu "glava-noge".

  Svi zaposleni, kao i osoblje za spremanje i dostavu hrane, moraju nositi maske i rukavice. Prostorije će se provetravati često, pre ulaska dece, dok su napolju... Klime se ne smeju uključivati. Higijenske mere biće pojačane, uz obavezno pranje ruku po dolasku, pre i posle jela, toaleta, povratka iz dvorišta, uz nadzor vaspitača.

  Dezinfekcija obdaništa pred otvaranje

  Deca bi trebalo duže da borave napolju. Među merama zaštite su zabrana mešanja grupa i vaspitača kako unutra, tako i u dvorištu, kao i "razmena" igračaka. Preporučuje se i smanjenje broja dece u grupama na 10 do 12 mališana.

  Radno vreme produženog boravka biće od 7.30 do 16.30. Procedura prijema školaraca je ista kao i za vrtiće. Prostorije će se provetravati, a higijena će biti pojačana, uz dezinfekciju dva puta dnevno. Sa osnovcima će raditi i nastavnici kojima to, inače, nije zaduženje. U grupama će biti do devetoro učenika, jedan nastavnik u jednoj učionici, uz poštovanje fizičke distance od dva metra. Preporučeno je da se grupe što manje sreću u hodnicima, trpezarijama...

  Učenici će u školama pratiti nastavu na televiziji i raditi domaće zadatke. Školarci će imati i slobodne aktivnosti, a preporučeno je da deca budu što više u dvorištu škole, uz nadzor nastavnika. Roditeljima je preporučeno da deca doručkuju pre dolaska u školu, a da ponesu užinu. Škole mogu organizovati ishranu, ali obroci moraju biti u jednokratnim pakovanjima, a serviranje u učionici. Deca ne smeju da dele hranu i pribor, a obroci treba da budu u jednokratnim pakovanjima. Zaposleni će morati da dezinfikuju mobilne telefone na ulazu.

  Testiranje zaposlenih

  U vrtiće se vraća 5.890 zaposlenih u predškolskim ustanovama. Osoblje koje je, tokom vanrednog stanja, bilo angažovano u kovid-bolnicima, biće testirano na prisustvo virusa i na zasluženom predahu. Reč je o 225 zaposlenih koji su tokom vanrednog stanja bili u kovid-bolnicama, to je 61 medicinska sestra, 127 spremačica i vozači. Svi oni su otišli dobrovoljno da pomažu zdravstvenom sistemu.

   

  Tagovi:
  vrtići, vrtić, koronavirus, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga