10:46 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 937
  Pratite nas

  Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević negirala je navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje o mogućnosti naknadnog testiranja i prekida kućne izolacije za državljane Srbije koji dolaze iz inostranstva.

  Ponovila je da srpski državljani u zemlju mogu da uđu samo sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata, a u suprotnom - moraju 14 dana da budu u kućnoj izolaciji, uprkos informaciji iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

  To je jedina, validna odluka Kriznog štaba, rekla je doktorka Kisić Tepavčević za Tanjug.

  O drugim pitanjima, poput mogućnosti besplatnog testiranja, kojim bi, ukoliko je test negativan, mogla da se prekine dvonedeljna kućna izolacija, nije uopšte bilo reči, istakla je doktorka Kisić.

  Ona je objasnila da po usvojenom protokolu strani državljani koji žele da uđu u Srbiju moraju da imaju negativan PCR test na prisustvo korona virusa, ne stariji od 72 sata. Preporučuje se da i građani Srbije koji dolaze iz inostranstva imaju taj test, ne stariji od 72 sata, a ukoliko ga nemaju, svakako mogu da uđu u svoju zemlju, ali u tom slučaju dobijaju rešenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana.

  „To je jedino što je doneto i što je odluka Kriznog štaba“, podvukla je dr Kisić.

  Kaže da se može razmotriti na lični zahtev testiranje o sopstvenom trošku.

  „Ukoliko u tom momentu imamo dovoljan kapacitet, moglo bi da se razmotri da to bude opet test na lični zahtev, o sopstvenom trošku. Ali u ovom momentu takva odluka nije doneta. Jedino test, ne stariji od 72 sata ili kuća izolacija. Ništa drugo nije ni rečeno, niti je razgovarano, niti je validno u ovom momentu“, rekla je doktorka Kisić.

  Ona je podsetila da građani koji uđu u Srbiju dobijaju, što je bio slučaj i do sada, rešenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor od dve nedelje, u kojem, se navodi osoba za kontakt iz teritorijalnog zavoda ili instituta.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  testiranje, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga