00:05 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  310118
  Pratite nas

  „Čas koji je emitovan 11. maja za učenike 8. razreda na hrvatskom jeziku s pravom je izazvao gnev javnosti, u delu u kome se pominje istorija hrvatskog jezika u vreme NDH i naglašavamo da su podaci i način na koji su izneti apsolutno u suprotnosti sa programskom i uređivačkom politikom Radio-televizije Vojvodina.“

  To je saopštila Radio-televizija Vojvodine povodom spornog snimka nastave hrvatskog jezika na daljinu za osmi razred osnovne škole, u kome se deca uče da se najpravilnije govorilo u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH).

  RTV, takođe, ističe da njihova kuća nije odgovorna za sadržaj nastave na daljinu:

  „Povodom natpisa u pojedinim medijima i širenja istih preko društvenih mreža, a u vezi sa nastavom za učenike osmog razreda na hrvatskom jeziku, u okviru koje je na Drugom programu Radio-televizije Vojvodina emitovana lekcija o istoriji hrvatskog jezika, menadžment i urednički kolegijum Radio-televizije Vojvodina saopštavaju da je RTV sprovodila precizno dogovoreni plan emitovanja školske nastave na jezicima nacionalnih manjina, a na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, te da nikako nije odgovorna za sadržaj tog programa“, saopštio je RTV.

  Medijska kuća ističe da je 18. marta 2020. godine elektronskom poštom na adresu RTV-a stigao dopis od navedenog Ministarstva, u kojem se od Radio-televizije Vojvodina traži da: „obezbedi snimanje časova koje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja priprema u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kako bi učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom, slovačkom, mađarskom, rusinskom i rumunskom jeziku imali nastavu maternjeg jezika od prvog do četvrtog ili od petog do osmog razreda“.

  „Od Ministarstva smo takođe dobili imena i kontakt telefone nastavnika, kao i koordinatora iz Nacionalnih saveta nac. manjina sa utvrđenim mestom i terminima snimanja. RTV je, kao javni medijski servis, koji emituje program na navedenim jezicima, odmah pristupila ovom poslu u uslovima vanrednog stanja“, dodaje se u saopštenju.

  RTV zaključuje da ta televizija ne može uticati na izbor i sadržaj iz udžbenika, za šta su, kako navode, odgovorne druge institucije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  NDH, nastava, reagovanje, javni servis, Vojvodina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga