20:46 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  614114
  Pratite nas

  Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski protivi se ideji korekcije granica između Beograda i Prištine, jer smatra da bi takvo rešenje imalo štetne posledice na region i da bi ugrozilo sav napredak koji je ostvaren u poslednjih 20 godina.

  Kako je rečeno iz njegovog kabineta prištinskoj "Gazeti ekspres", Pendarovski istovremeno podržava napore SAD i EU da dođe do napretka u dijalogu Beograda i Prištine i zalaže se za kompromisni sporazum koji ima snažnu međunarodnu garanciju i doprinosi stabilnosti.

  Pitanje korekcije granica i razmene teritorija vratilo se u centar pažnje nakon intervjua sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, koji se nije usprotivio ideji promene granica uz napomenu da Kosovo i Srbija odlučuju o onome oko čega će se dogovoriti, a ne Brisel, prenosi Kosovo onlajn.

  "Predsednik Pendarovski veruje da rešenja koja mogu dovesti do promene granica i razmene teritorija i ljudi mogu imati štetan uticaj na region i štetno uticati na sveobuhvatne napore koji se ulažu u postkonfliktni oporavak regiona i izgradnju održivih multietničkih društava“, rekla je za "Gazetu" predstavnica kabineta predsednika Severne Makedonije, Biljana Radeva.

  Kako je dodala, Pendarovski razume da mogu postojati različiti pogledi na rešenje i poziva strane koje su uključene u taj proces da izgrade međusobno poverenje i smanje napetosti da bi se napredovalo ka kompromisu.

  Tagovi:
  razmena teritorija, Stevo Pendarovski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga