12:44 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  41161
  Pratite nas

  Prištinske vlasti ponovo provociraju - pošto su godinama unazad palili i skrnavili pravoslavne svetinje širom Kosova, sad bi da određuju gde će da se grade crkve u Beogradu. Ministarstvo spoljnih poslova takozvanog Kosova osudilo je gradnju crkve u Batajnici, navodeći da se nalazi „u blizini masovne grobnice u kojoj su bila tela Albanaca“.

  U saopštenju prištinskih vlasti ocenjuje se da je to „čin prezira i nepoštovanja prema albanskim žrtvama“ i da se crkva gradi „u blizini lokacije na kojoj je bila masovna grobnica gde su pronađena tela više od 700 Albanaca, ubijenih 1999. godine od strane vojnih i policijskih snaga Srbije“.

  Takva „osuda“ dolazi od vlasti koja nikada nije procesuirala nijedan ratni zločin počinjen nad Srbima, od otmica, ubistava, među kojima su i likvidacije dece, vađenja i trgovine organima... Naprotiv, mnogi prištinski zvaničnici bili su umešani u zločine, neki i optuženi pred međunarodnim tribunalima, a nisu osuđeni samo zbog toga što su najvažniji svedoci bili ubijani pre svedočenja.

  U saopštenju se dodaje se da „ne može biti sporazuma o miru i pomirenju između Beograda i Prištine dok Srbija ne prizna zločine počinjene nad Albancima na Kosovu" i dok se „ne izvini za te zločine, kao i dok ne kazni mnogobrojne ratne zločince koji su amnestirani“.

  Prištinske vlasti, međutim, ne navode kada će one da priznaju zločine počinjene nad Srbima na Kosovu i da li to može imati uticaja na „sporazum o miru i pomirenju“, niti kada će neko od njihovih ratnih zločinaca biti uhapšen, osuđen i kažnjen.

  Do sada su samo nagrađivani važnim funkcijama i penzijama.

  O tome koliko su vlasti u Prištini pozvane da komentarišu gradnju bilo koje crkve bilo gde, pa i u beogradskom naselju Batajnica, govori i podatak da je samo 2004. godine, tokom martovskog pogroma, smrtno stradalo 19 ljudi, 954 je povređeno, a uništeno je 30 pravoslavnih crkava, manastira i grobalja, kao i više od 900 kuća.

  Takođe, koliko su pozvani govori i podatak da je od 2000. godine, posle povlačenja srpskih snaga sa Kosova, potpuno devastirano najmanje 40 pravoslavnih bogomolja, od kojih su neke važno nasleđe ne samo srpske duhovne i kulturne baštine. Napadima, pritiscima i maltretiranju na sveštenstvo i monahe ne zna se ni broj.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Batajnica, Crkve, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga