06:09 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  44142
  Pratite nas

  Virus korona će na letnjim temperaturama i uz visoko UV zračenje verovatno da mutira i promeni svoju kliničku sliku, pa je zato odlazak na more veliki rizik, upozorava profesorka dr Danica Grujičić.

  Prema njenim rečima, smrtonosni virus je nedovoljno istražen i još nije poznato kako će se ponašati tokom letnjih vrućina, piše Informer.

  Postoji velika mogućnost da izmeni oblik, da njegovo delovanje oslabi ili isto tako može i da ojača. Još je veći problem, kažu stručnjaci, što je moguće da se pojave novi, drugačiji simptomi bolesti, a to bi olakšalo njegovo širenje.

  Doktorka Grujičić kaže da je bez obzira na smirivanje epidemije u Evropi za naše građane najbezbednije da odmor provedu u Srbiji, u kojoj znaju kakva je epidemiološka situacija sa koronom.

  „Ne znamo kako će ovaj virus nastaviti da se širi po drugim zemljama, ni kada će sve zemlje uspeti do kraja da ga iskorene. Nemamo potpunu i realnu sliku epidemije korone u Evropi i svetu, ni u poznatim letovalištima u koja naši ljudi uglavnom idu. Nije isključeno da virus mutira pod visokim temperaturama, pa može da se desi da epidemija ponovo bukne dok ste, na primer, na moru u Grčkoj, Crnoj Gori, Turskoj... Zbog deset dana letovanja na moru rizikujete da se zarazite, da ugrozite zdravlje i život, da budete u karantinu“, napominje prof. dr Grujičić.

  Turisti se slikaju na plaži
  © Sputnik / Pavel Lьvov
  Stručnjaci upozoravaju da u inostranstvu možemo da sretnemo ljude iz drugih zemalja za koje ne znamo kakva im je epidemiološka situacija, ili možemo da ostanemo zaglavljeni u karantinu

  „Realno je očekivati da se tokom leta promeni i njegova klinička slika, kao i simptomi po kojima je do sada prepoznatljiv kod pacijenata. Možda počne da izaziva neke druge probleme kod zaraženih. Zato mislim da je bezbednije za sve naše građane da se odmaraju u Srbiji, gde znamo kako se virus do sada kretao i menjao“, kaže ona.

  Sa njom je saglasan i epidemiolog dr Zoran Radovanović, koji kaže da će virus korona sigurno da se menja usled temperaturnih razlika, kao i jačine UV zraka, ali da niko u struci ne zna kako će to tačno biti.

  „Očekuje se da korona oslabi i da se tokom leta javljaju sporadični slučajevi. Ali to znači i da će biti asimptomatskih pacijenata, koji će biti zaraženi, a neće imati tegobe, što je najopasnije, jer će ga brže širiti. Zato je zaista nesigurno da se ide bilo gde van granica Srbije. Rizikujete da ostanete negde zarobljeni zbog virusa ili da vam se klinička slika pogorša, pa opet ne možete nazad u zemlju, već se morate lečiti u inostranstvu“, naglašava dr Radovanović.

  On dodaje da i ako virus postane slab, treba da budemo odgovorni i da ne rizikujemo.

  „Bolje je ostati u Srbiji, pronaći neki odmor, poštovati savete i mere nadležnih i biti mnogo sigurniji nego negde na moru“, kaže Radovanović.

  Epidemiolog dr Predrag Kon objašnjava da je najbezbednije da se leto provede u svojoj zemlji jer svako putovanje i kontakti sa nepoznatim osobama mogu biti opasni po zdravlje.

  „U inostranstvu biste sretali turiste iz različitih krajeva sveta, a ne znate kako su se oni štitili, lečili... Nećete ni znati kako se u tom delu virus uopšte i ponaša, kako cirkuliše. Ukoliko putujete po našoj zemlji, to je drugačije. Jednostavno, bezbednije je. Sve više mojih kolega lekara misli kao ja“, rekao je Kon.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona, letovanje, Danica Grujičić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga