06:14 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 15
  Pratite nas

  Zavodi za javno zdravlje nekoliko gradova u Srbiji saopštili su da vrše testiranje građana na virus korona na lični zahtev. Objavljen je i cenovnik, a cena nije svuda ista.

  Zavod za javno zdravlje Pančevo objavio je da je ta usluga dostupna od juče, a obuhvataće uzorkovanje, testiranje i izdavanje sertifikata.

  Za uzorkovanje, testiranje i izdavanje sertifikata u Pančevu treba izdvojiti 8.225 dinara.

  Kako se navodi, na testiranje mogu da dođu svi državljani Srbije koji ne ispunjavaju indikacije za testiranje o trošku države, svi putnici u međunarodnom saobraćaju koji napuštaju teritoriju Srbije, državljani Srbije koji putuju u inostranstvo, strani državljani koji se trenutno nalaze na teritoriji Srbije, a žele da napuste zemlju, državljani Srbije koji su ušli u zemlju bez negativnog RT-PCR testa, stavljeni u kućnu izolaciju od 14 dana, ukoliko žele da skrate period izolacije, grupni zahtevi lica zaposlenih u pravnom subjektu, sva zainteresovana lica na lični zahtev.

  Ko ne mora da plati testiranje

  Izuzeci od obaveze plaćanja testiranja putem RT-PCR testa isključivo zbog potreba putovanja i skraćenja perioda kućne izolacije, uz dokaz koji potvrđuje neku od navedenih kategorija, su: maloletna lica državljani Republike Srbije, studenti-građani Srbije i studenti pripadnici srpske nacionalne manjine, državljani susednih zemalja i Slovenije koji studiraju u Srbiji, prenosi portal B92.

  Maloletna lica uzrasta do 12 godina čiji roditelji, staratelji ili lice iz porodičnog domaćinstva koje je u pratnji deteta, imaju negativan RT-PCR test ne moraju da se testiraju pri ulasku u Srbiju.

  Testovi se izvode samo na licima bez simptoma Kovid-19 (npr. groznica, kašalj) uz dokaz o uplati troškova. Troškovi se mogu platiti i gotovinski u Centru za mikrobiologiju gde se obavlja uzorkovanje. Lica koja imaju simptome ili su imali kontakt sa potencijalno zaraženom osobom trebalo bi da ostanu kod kuće i da stupe u kontakt sa nadležnim lekarom, navode iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

  Zavod za javno zdravlje u Vranju objavio je da vrši testiranje na virus korona od 16. maja i to tokom cele sedmice, kao i da to košta 6.000 dinara.

  U Somboru testiranje može da se obavi u Zavodu za javno zdravlje, gde se uzimaju potrebni brisevi i obavlja plaćanje. Cena testiranja je, takođe, 6.000 dinara.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  cena, testiranje, test, virus korona, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga