08:33 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 16
  Pratite nas

  Testiranje zaposlenih u školama na novi virus korona nije obavezno za sve, već samo za one koji osete neki od simptoma te bolesti, rečeno je Sputnjiku u Ministarstvu prosvete Srbije.

  Na društvenim mrežama se pojavila informacija da će od 1. juna svi zaposleni u prosveti morati da se testiraju, ali u Ministarstvu prosvete Sputnjiku je rečeno da su preporuke i smernice date još ranije, da izmena nije bilo i da se testiranje i povlačenje zaposlenog iz škole obavlja ukoliko postoji sumnja na kovid 19.

  U preporuci je navedeno da svi zaposleni treba da prate svoje zdravstveno stanje i da u slučaju pojave bilo kakvih simptoma i tegoba koje mogu da ukazuju na respiratornu infekciju, odnosno kovid 19, poput povišene temperature, kašlja, otežanog disanja, gubitka čula ukusa i mirisa, odmah preduzmu mere izolacije, jave se direktoru i udalje sa posla.

  Oni potom treba da se jave izabranom lekaru u domu zdravlja po proceduri koja važi za sve građane sa sumnjom na kovid 19 i da do potvrde da su zdravi ne dolaze na posao.

  Kada se pojavi sumnja na obolevanje od kovida 19 ili potvrdi obolevanje zaposlenog u osnovnoj školi direktor ustanove ima obavezu da o tome obavesti epidemiologa nadležnog instituta ili zavoda za javno zdravlje radi postupanja, rečeno je u Ministarstvu.

  Preporuka je i da u ustanovi bude najmanji mogući broj zaposlenih neophodnih za funkcionisanje ustanove, a celokupno osoblje mora da nosi maske.

  Svi zaposleni obavezno moraju odmah po ulasku u objekat da dezinfikuju svoje mobilne telefone, a lične stvari se odlažu u garderobni deo i ne unose se u prostor u kojem su učenici.

  Škole su otvorene 11. maja za mlađe osnovce, odnosno za produženi boravak dece čiji roditelji moraju da rade, a nemaju kome da ostave mališane. U junu se održava i mala matura koja će se polagati u učionicama u malim grupama.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  škola, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga