13:20 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 436
  Pratite nas

  Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda usvojila je inicijativu da park na Savskom keju ponese ime humanitarke Diane Budisavljević, koja je u Drugom svetskom ratu spasila više od 15.000 srpske dece iz logora u NDH.

  Na sednici su usvojene i inicijative i da centralni park na prostoru Beograda na vodi, uz Bulevar Vudroa Vilsona i Nikolaja Kravcova, ponese naziv Savski park i da se podignu spomenici vojvodi i slikaru Petru Nikolajeviću Moleru i arhitekti Aleksandru Deroku, saopštila je Gradska uprava.

  U obrazloženju se navodi da je u anketi koja je trajala do 11. maja, najviše predloga građana bilo da se taj prostor Beograda na vodi nazove Savski park.

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u svojstvu građanina je podneo predlog da park koji se proteže od Brankovog mosta do Beton hale, gde će i biti podignut spomenik Diani Budisavljević, ponese njeno ime.

  Vesić je istakao da je njena borba bila jedinstvena i da je svojim požrtvovanjem i nesebičnom ljubavlju prema srpskom narodu učinila da je Srbija nikada ne zaboravi.

  U inicijativi zamenika gradonačelnika stoji i da spomenik Petru Nikolajeviću Moleru treba da bude podignut u parku u Molerovoj ulici na Vračaru, prenosi Tanjug.

  Vesić je zajedno sa gradskim urbanistom Markom Stojčićem podneo inicijativu da se spomenik Aleksandru Deroku podigne na platou na uglu Topličinog venca i Čubrine ulice.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Goran Vesić, ime, Beograd, park, Diana Budisavljević
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga