08:49 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 247
  Pratite nas

  Privatnost pacijenata u Srbiji je ugrožena posle hakerskog napada na nemačku firmu „Frezenijus“, pošto su objavljeni podaci o ljudima koji idu na dijalizu.

  Nemačka medicinska kompanija Frezenijus  saopštila je da su posle hakerskog napada objavljeni podaci o pacijentima iz Srbije iz sistema „Frezenijus medikal ker“, prenosi Tanjug.

  „Frezenijus medikal ker“, najveći svetski dobavljač proizvoda i usluga za dijalizu, „svestan je da su podaci o pacijentima iz nekih dijaliznih centara kompanije u Srbiji objavljeni od strane neovlašćenih lica“, kaže se u saopštenju.

  Dodaje se da je istraga u ovom slučaju u toku.

  „Frezenijus medikal ker“ odmah je podneo prijavu protiv nepoznatih napadača državnom tužiocu u Nemačkoj. Kompanija saopštava kako je spremna da u potpunosti sarađuje s nadležnim organima. Pored toga, kompanija će kontaktirati pacijente koji su pogođeni nelegalnim objavljivanjem podataka, ukazuje se u saopštenju.

  Poslovanje kompanije u Srbiji se nastavlja i briga o pacijentima je osigurana, navode iz „Frezenijusa“.

  „Kompanija duboko žali zbog napada na privatnost nekih pacijenata, čini sve kako bi sprečila objavljivanje daljih podataka i sprečila dalju štetu pogođenim pacijentima. Interni i eksterni stručnjaci kontinuirano rade na sprečavanju daljih potencijalnih napada ili neovlašćenog pristupa podacima“, poručuju iz „Frezenijusa“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  privatnost, podaci, Frezenijus, hakerski napadi, Dijaliza, pacijenti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga