23:19 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 705
  Pratite nas

  Propis da u Grčku u jednom automobilu mogu da uđu samo dve punoletne osobe je spekulacija, tako nešto nije potvrđeno i nemamo zvanično saopštenje o tome, kaže za Sputnjik ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević.

  On napominje da je u Grčkoj od danas nastupilo novo popuštanje mera uvedenih povodom epidemije virusa korona.

  „Od danas je moguće putovati na sva ostrva sa kopnenog dela Grčke, što je svakako u interesu za srpske turiste. Do sada je bilo moguće putovati samo na najveće ostrvo — Krit. Od danas su otvoreni i restorani i kafei, doduše, samo oni u kojima je moguće sedeti u baštama. Tu će biti primenjene mere socijalnog distanciranja — na određenoj površini moći će da sedi ograničen broj ljudi“, kaže Spasojević.

  Ista pravila, dodaje srpski ambasador u Atini, važe i za organizovane plaže. Hoteli će biti otvoreni od 1. juna, a od 15. juna i sezonski hoteli.

  Svaki hotel će morati da ima koordinatora zaduženog za virus korona, kao i lekara koji će biti na raspolaganju turistima.

  Automobilom do Grčke mogu i više od dve osobe

  Državljani Srbije koji u Grčku dolaze poslovno, sezonski radnici, kao i oni koji idu u posetu rodbini, moći će da uđu u Grčku od 1. juna. Od 15. juna grčka granica biće otvorena za sve srpske državljane. Oni neće morati da idu u karantin, niti da imaju negativne rezultate testa na virus korona, ističe Spasojević.

  „Kada je u pitanju putovanje automobilima, pravilo da samo dvoje mogu da se voze, u Grčkoj nije na snazi. Ta mera je nešto što nije potvrđeno. To je spekulacija. Nemamo zvanično obaveštenje o tome“, objašnjava Spasojević.

  Ono što je indikativno, a s obzirom da su za poslednja 24 sata u Grčkoj zabeležena svega dva slučaja novoobolelih i da nije bilo preminulih, grčke vlasti su odlučile da od 1. juna otvore i osnovne škole, što je, prema Spasojevićevim rečima, znak da kriza jenjava.

  Propis da u automobilu bude najviše dvoje punoletnih ljudi u Grčkoj je bio na snazi, ali je ukinut.

  Srpski mediji su objavili vest da svi koji ovog leta odluče da putuju u Grčku, treba da znaju da u tu zemlju neće moći da uđu ukoliko se u automobilu nalaze više od dve punoletne osobe.

  Tagovi:
  koronavirus, propisi, turisti, putovanje, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga