20:10 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  77379
  Pratite nas

  Terorista Ridvan Ćazimi - Komandant Leši, jedan od vođa Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe na 19. godišnjicu pogibije u okršajima sa državnim snagama bezbednosti, ponovo je okupio albanske političke lidere, članove svoje porodice i nekoliko desetina građana.

  Dani Komandanta Lešija održavaju se u Bujanovcu, a počeli su polaganjem venaca na njegovom grobu u rodnom Velikom Trnovcu, obilaskom muzeja i mesta pogibije na brdu Guri gat iznad ovog sela, stotinak metara od baze Vojske Srbije.

  Leši ponovo okupio albanske političare, ali i građane.
  © Foto : https://bujanovacke.co.rs/
  Leši ponovo okupio albanske političare, ali i građane.

  Događaju su prisustvovali predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, lider Partije za demokratsko delovanje, njegov stranački kolega Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, ali i Nagip Arifi i Areber Pajaziti, lideri Demokratske partije i Alternative za promene, dve najjače opozicione stranke koje okupljaju Albance.

  Niko od njih, međutim, nije držao govor, a jedini koji se obratio skupu kod Lešijevog spomenika na brdu Guri gat bio je Mustafa Ališani, predsednik Mesne zajednice Veliki Trnovac.

  On je prisutne podsetio da je Ćazimi bio „ne samo lider i vojnik, već i veliki humanista i aktivista“.
   Dani Komandanta Lešija završavaju se svečanom akademijom u Domu kulture u Bujanovcu, a zbog koronavirusa ove godine neće biti masovnih sportskih i kulturnih događaja.
   

  Venci i na mestu pogibije komandanta Lešija na brdu Guri gat iznad Velikog Trnovca.
  © Foto : https://bujanovacke.co.rs/
  Venci i na mestu pogibije komandanta Lešija na brdu Guri gat iznad Velikog Trnovca.

  Ridvan Ćazimi je bio jedan od komandanata terorističke Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca koja se 2000. sukobila sa državnim snagama bezbednosti. Sukob je okončan 20. maja naredne godine potpisivanjem Končuljskog sporazuma kojim je predviđena demobilizacija OVPMB.

  Ovaj dokument potpisali su tadašnji predstavnici NATO i međunarodne zajednice, dok je jedan od potpisnika sa albanske strane bio Ćazimi.

  Tagovi:
  godišnjica, Albanci, kapetan Leši, Oslobodilačka Vojska Preševa Medveđe i Bujanovca
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga