01:25 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1202
  Pratite nas

  Moskva negira američke optužbe da je štampala lažne novčanice za Libiju, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

  Rusko Ministarstvo je saopštilo da je ugovor za štampanje libijskih dinara bio potpisan 2015. godine između akcionarskog društva „Goznak“ i guvernera Centralne banke Libije kojeg je izabrao parlament. Libijska strana je uplatila neophodan avans. U okviru realizacije svojih obaveza ruska organizacija je poslala na adresu CB u grad Tobruk partiju otštampanih libijskih novčanica.

  „Polazimo od toga da su navedena novčana sredstva potrebna za održavanje stabilnog funkcionisanja cele libijske privrede“, naglašeno je u ruskom spoljnopolitičkom resoru.

  Naglašeno je da u uslovima faktičnog dvovlašća u Libiji u ovom trenutku postoje dve Centralne banke: u Tripoliju, gde funkcioniše međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa Fajezom Saradžom i u Bengaziju. Guvernera banke u Bengaziju izabrao je parlament i, samim tim, ima potreban međunarodni legitimitet, navodi se u komentaru.

  „Na takav način, nisu lažni libijski dinari, već američko saopštenje“, zaključili su u ruskom MIP-u.

  Ranije je Stejt department saopštio da je Vlada Malte konfiskovala libijski novac u vrednosti 1,1 milijardu dolara koji je otštampan u Rusiji.

  Tagovi:
  Libija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga