11:22 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2568
  Pratite nas

  Policajcu iz Novog Južnog Velsa su „ograničena ovlašćenja“ i stavljen je pod istragu nakon što je na društvenim mrežama objavljen video na kojem on obara jednog tinejdžera prilikom hapšenja, inače pripadnika domorodačke zajednice.

  Jedan od rođaka uhapšenog mladića objavio je da je on bio u parku koji je manje od 100 metara udaljen od njegovog doma. Smatra da policija nije imala nijedan razlog da ga uhapsi.

  Na snimku se čuje kako policajci razgovaraju sa grupom u kojoj je bio i ovaj tinejdžer, neposredno pre hapšenja.

  Policajac je rekao: „Otvorite svoje uši“, na šta mu je neko odgovorio: „Ne moram da otvorim svoje uši, slomiću ti vilicu, brate“.

  Policajac je onda počeo da hapsi mladića – nogom ga je sapleo tako da je ovaj pao, a ruke su mu stavili na leđa. Momak je udario glavom o stazu od cigle.

  Na snimku se čuje kako on jauče, a neko iz grupe negoduje.

  Rođak mladića je rekao da je on odveden u policijsku stanicu pre nego što je odvezen u bolnicu.

  Zadobio je modrice na ramenu, posekotine na kolenu, licu i laktu i oštećeni su mu zubi. Srećom, ništa mu nije slomljeno.

  „Oko pet sati posla podne policajci su patrolirali Vord parkom u Sari hilsu i tada su razgovarali sa grupom tinejdžera. Sedamnaestogodišnji dečak je navodno zapretio policajcu, pre nego što je uhapšen u odveden u policijsku stanicu“, navela je policija u saopštenju.

  Strah od većih posledica 

  U Australiji strahuju da bi ovaj slučaj mogao da eskalira kao što se desilo u SAD nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

  Poslanik iz redova zelenih Dejvid Šubridž rekao je da policija nikada ne bi tako tretirala belog tinejdžera.

  I poslanik Dejv Šarma je na naveo da mu je muka od ovakvog događaja i da sa velikim interesovanjem iščekuje nastavak istrage.

  Pomoćnik komesara Mik Viling je rekao da isto onoliko koliko brine zbog onoga što je snimak pokazao brine i to što bi neko mogao da ga iskoristi da „zapali javnost“ i napravi od ove situacije nešto što nije.

  Tagovi:
  Australija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga