22:16 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  11257
  Pratite nas

  Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemačke ulazak u Nemačku će biti dozvoljen.

  Ulazak će biti dozvoljen isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka.

  „Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemačke, druge države Evropske Unije, Velike Britanije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švajcarske ulazak u Nemačku će biti dozvoljen isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka“, navedeno je na sajtu ambasade, prenosi B92.

  Takođe, za osobe koje iz Srbije (i drugih država koje nisu članice EU) dolaze u Nemačku važi obavezan dvonedeljni karantin.

  Saopštenje ambasadora Nemačke u Srbiji Tomasa Šiba prenosimo u celosti:

  Mnogi građani se ovih dana obraćaju Ambasadi Nemačke sa pitanjem kada se može ponovo ući u Nemačku. Mene lično veoma raduje to što ljudi žele da putuju za Nemačku! Time se još jednom pokazuje koliko su bliski odnosi između naše dve zemlje. Savremeni svet živi od razmene, kako među privrednicima, tako i među ljudima. Jer se ne radi samo o poslu, već i o tome da se neguju prijateljstva, da se stiče profesionalno iskustvo ili da se studira ili da se provede lep odmor sa kojeg ćemo se vratiti sa novim impresijama. Loša posledica ove globalne pandemije virusa korona jeste što je faktički preko noći obustavljena naša mobilnost na koju smo se prethodnih decenija navikli. To na duže staze ne možemo da prihvatimo. Ta radoznalost, to uživanje u putovanjima, to je prosto u prirodi čoveka. Sloboda kretanja je jedna od značajnih vrednosti Evrope.

  Tim pre mi je izrazito žao što će ograničenja za ulazak u Evropsku uniju i samim tim i u Nemačku važiti najmanje još do sredine juna. Postigli smo veliki uspeh u borbi protiv virusa, kako u Nemačkoj, tako i u Srbiji. Međutim, važno je da budemo oprezni. Moramo jednostavno uvek da računamo na nova žarišta. Naša ljudska potreba da budemo u ličnom kontaktu sa drugima, da putujemo, nažalost, ide u prilog širenju tog virusa, tako da moramo voditi računa da u svom prtljagu ne nosimo i virus. Jedan od zaključaka jeste da moramo odustati od putovanja koja nisu preko potrebna. Razume se da takvo ograničenje ne može da važi zauvek. Pratimo epidemiološku situaciju na svakodnevnom nivou i nastojimo da nađemo pravi balans. O tome se u nemačkoj javnosti vodi žustra rasprava.

  Često me pitaju šta je sad sa državljanima Srbije koji rade u Nemačkoj? Da li oni mogu da putuju za Nemačku? Trenutno pravo na ulazak u Nemačku imaju srpski državljani koji već imaju boravišnu dozvolu ili vizu za Nemačku i koji tamo imaju i prijavljeno prebivalište. Dakle, svi koji su samo došli u posetu u Srbiju i koji su zbog krize virusa korona bili primorani da ostanu duže nego što su planirali, mogu se vratiti kad god žele. Trenutno su dužni da 14 dana budu u kućnoj samoizolaciji, isto kao i nemački državljani koji žele da se vrate, npr. iz Srbije.

  Sasvim drugačija je situacija sa državljanima Srbije koji su već dobili nacionalnu vizu za ulazak u Nemačku, ali koji trenutno još ne žive tamo, već žele da uđu po prvi put u Nemačku. To, nažalost, u ovom trenutku u većini slučajeva nije moguće. Izuzetak je ako se radi o državljaninu Nemačke koji je u braku sa državljaninom Srbije ili ukoliko im dete ima nemačko državljanstvo. Dakle, mešana srpsko-nemačka porodica ima pravo kad god želi da uđe u Nemačku, bez obzira na trenutnu situaciju, ali samo svi zajedno i to čak i u slučaju da supružnik do sada nije živeo u Nemačkoj. Pored toga, omogućavaju se putovanja iz ličnih razlog zbog hitnog slučaja, npr. zbog smrti člana porodice. Odluku o tome donosi službenik pogranične policije na granici prilikom pasoške kontrole. Ambasada tu ne može dati pouzdane informacije.

  Nadalje, isključena su sva turistička putovanja, odlazak u šoping, kod rodbine, prijatelja ili poznanika. Čim mere ograničenja budu relaksirane ili ukinute, Ambasada Nemačke će tu informaciju objaviti na svojoj internet prezentaciji.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Srbija, Nemačka, pandemija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga