00:16 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 5910
  Pratite nas

  Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang potpisali su danas, tokom video-konferencijskog sastanka, Memorandum o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i upotrebi svemira u mirne svrhe.

  Popović je naveo da će Memorandum mnogo značiti za državu, nauku i univerzitete, ali i za privredu i građane Srbije.

  Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u oblasti razvoja i upotrebe svemirskih tehnologija, satelitskih sistema i sistema osmatranja zemlje iz svemira, sa primenama u oblastima pametne poljoprivrede, telekomunikacija, ekosistema, sistema daljinskog osmatranja i geolokacijskog pozicioniranja.

  Kineski partneri uputili su poziv delegaciji Vlade Srbije i srpskim naučnicima da posete Kinesku svemirsku agenciju i centre za razvoj svemirskih tehnologija.

  Popović je istakao da su partneri iz Kine spremni da Srbiji stave na raspolaganje sve svoje znanje i iskustvo u oblasti razvoja i primene svemirskih tehnologija.

  „Ovakva otvorenost i spremnost na saradnju pokazuje koliko je veliko naše međusobno poverenje i koliko je snažno čelično prijateljstvo između naše dve zemlje“, naveo je Popović, a saopšteno iz njegovog kabineta.

  Predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang naveo je da je potpisivanje Memoranduma u zajedničkom interesu obe zemlje i da predstavlja korak napred u promovisanju bilateralne saradnje u oblasti svemirskih tehnologija.

  On je istakao da Srbija ima odlične inženjere i izrazio očekivanje da će se što veći broj srpskih naučnika uključiti u zajedničke projekte Kine i Srbije u ovoj oblasti.

  „Naš cilj je da se na svemirskim letelicama koje ćemo zajednički projektovati nađe i zastava Srbije“, rekao je Džang.

  Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u istraživanju, razvoju i primeni svemirskih tehnologija uključujući i zajedničku izgradnju stanica za prijem satelitskih podataka, razvoj satelitskih sistema i servisa sa pružanjem usluga lansiranja, razmene i primene satelitskih podataka u svrhu razvoja inovativnih usluga i razvoja nauke o zemlji, opažanja, klimatskih promena i životne sredine...

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  svemir, inovacije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga