00:51 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  41047
  Pratite nas

  Broj novih slučajeva KOVID-19 u svetu raste brže nego ikada do sada, i gledajući sedmični prosek, dnevno se povećava za više od 100.000.

  Dok u aprilu broj novozaraženih u jednom danu nikada nije dostigao 100.000, od 21. maja dnevni porast bio je niži od te brojke samo u pet navrata, a 3. juna je dostigao 130.400, navodi Tanjug.

  Ova pojava se delom može pripisati činjenici da su kapaciteti testiranja znatno prošireni, što ipak nije svuda slučaj, pa i dalje nije moguće pružiti jasnu sliku za svaku zemlju.

  Mnoge od država koje su na početku bile teško pogođene, kao što su Kina, SAD, Velika Britanija, Italija, Španija i Francuska, sada beleže pad epidemije, ali se čini da se širenje zaraze i dalje ubrzava u mnogim zemljama, naročito u Južnoj Americi, Africi i na Bliskom istoku.

  U Libiji, Iraku, Ugandi, Mozambiku i na Haitiju, broj poznatih slučajeva svake sedmice se udvostručuje, a u Brazilu, Indiji, Čileu, Kolumbiji i Južnoafričkoj Republici to se dešava na svake dve nedelje.

  Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da se najveći rast broja slučajeva i dalje beleži na američkom kontinentu, gde je dnevni porast već nedeljama veći od ukupnog u ostalim delovima sveta.

  Primera radi, Brazil je u četvrtak zabeležio više od 30.000 novih slučajeva zaraze i 1.457 smrtnih ishoda, pa je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dostigao gotovo 615.000, a broj preminulih premašio 34.000.

  Po statistici, lošije stoje samo SAD, gde je ukupno registrovano nešto ispod 1,9 miliona slučajeva zaraze i 108.211 smrtnih ishoda, a dnevni porast broja inficiranih prema sedmičnom proseku sada iznosi oko 21.000, a broj umrlih 942.

  Posle ublažavanja restriktivnih mera, grupe novozaraženih pojavljuju se u jednom broju zemalja u kojima je vrhunac epidemije već prošao, kao što su Južna Koreja, Nemačka i Kina, pa postoji strah od drugog talasa pandemije.

  Prema zbirnoj statistici vlasti 214 zemalja i teritorija širom sveta, broj potvrđenih slučajeva KOVID-19 od decembra iznosi oko 6,6 miliona, dok je broj umrlih 391.000 ljudi.

  Severna Makedonija u problemima

  U Severnoj Makedoniji su preminula još dva pacijenta sa virusom korona i registrovano je 125 novih slučajeva zaraze, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

  On je na Fejsbuku napisao da je tako ukupan broj umrlih od kovida 19 porastao na 151, a broj dijagnostikovanih slučajeva od početka epidemije na 2.915.

  Institut za javno zdravlje Severne Makedonije je registrovao još osam pacijenta koji su ozdravili i broj izlečenih je povećan na 1.640, a aktivnih slučajeva je 1.124, naveo je Filipče.

  U prethodna 24 sata urađeno je 1.085, a od početka epidemiije ukupno 35.471 testova na virus korona.

  Pročitajte još: 

  Premijerka se oglasila povodom mogućnosti odlaganja izbora u Srbiji 

  Lukašenko poziva građane: Vaš zadatak je da pobedite više pandemija odjednom

  Virusom korona zaražene još 74 osobe, preminula jedna

  Tagovi:
  koronavirus, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga