16:07 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 612
  Pratite nas

  Svetom liturgijom, blagosiljanjem slavskog kolača i svečanom duhovnom akademijom u slavu Božiju i u čast 100. godišnjice od obnovljenja Pećke patrijaršije i 100. godišnjice od upokojenja mitropolita Mitrofana Bana, manastir Stanjevići u Budvi je danas proslavio slavu – praznik silaska Svetog Duha na apostole.

  Liturgiju je služio mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, a prisustvovalo je i brojno sveštenstvo i narod.

  Manifestaciji su prisustvovale i opštinske vlasti da čelu sa Batom Carevićem, a nakon govora mitropolita organizovan je prigodan kulturno-umetnički program.

  Zigralo se i kolo...
  © Sputnik / Nebojša Popović
  Zigralo se i kolo...

  Mitropolit je u svojoj bsedi poručio da vlasti ne postoje zbog toga da bi otimale od drugih.

  „Nego da bi ono što je Bog dao podjednako podelili svima. Mitropolit Mitrofan Ban, čiju godišnjicu danas obeležavamo, tako je radio. Sve to što je imao, podelio je u ono vreme, ne samo sa svojim Grbljanima, nego i sa Crnogorcima, i sa Bokeljima i sa Brđanima”, kazao je on, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

  Dodao je da je Mitrofan Ban obnovitelj jedinstva Pećke patrijaršije.

  „On je prvi od svih episkopa nekadašnje Pećke patrijaršije, pre i od Karlovačke mitropolije, i Mitropolije Srbije i Bokokotorske eparhije, i Mitropolije dalmatinsko-bukovinske, doneo odluku sa mitropolitom pećkim Gavrilom i Kirilom Mitrovićem da se obnovi jedinstvo SPC – Pećke patrijaršije. I on je bio i predsednik toga odbora svih episkopa”, podsetio je vladika.

  Zvanice na obležavanju 100. godišnjice od obnovljenja Pećke patrijaršije
  © Sputnik / Nebojša Popović
  Zvanice na obležavanju 100. godišnjice od obnovljenja Pećke patrijaršije

  Kazao je da je mnogo značajna ta činjenica, kao što je značajno i da je zajedno s kraljem Nikolom učestvovao u oslobađanju Kosova i Metohije.

  „Ono što je Duh Sveti utvrdio ne možemo sada mi da razaramo zbog interesa tamo nekih. Sada traže da stvaraju nekakvu novu, bezbožnu, lažnu crkvu. Crkva Božja niti je partija, niti je nacija. Jeste nacija Božja, koja objedinjuje sve zemaljske narode”, kazao je Vladika, blagosiljajući početak svečane akademije povodom 100 godina od obnove SPC – Pećke Patrijaršije i veka od upokojenja mitropolita Mitrofana Bana.

  Veliki plakat na ulazu u manastir
  © Sputnik / Nebojša Popović
  Veliki plakat na ulazu u manastir
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga