06:50 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1119196
  Pratite nas

  Politički analitičar Nedžmedin Spahiu kaže da se priznanje Beograda ne može dobiti ukoliko se za to nešto ne da, pa bi, poručuje, prištinska vlada trebalo da odredi cenu koju može da plati za nezavisnost.

  U suprotonom će, smatra on, ovo pitanje ostati nerešeno, prenosi „Klan Kosova“.

  „U našem je nacionalnom interesu da trgujemo sa Beogradom. Naravno, treba nešto dati, inače moramo vršiti pritisak na Vučića. Naši saveznici ne mogu učiniti ono što su uradili 1999. godine, jer danas je na sceni Putin a ne Jeljcin“, kaže on.

  Spahiu je za „Info magazin“ rekao, a preneo je portal „Kosovo onlajn“, da se zalaže za konsenzus prištinske strane u dijalogu sa Beogradom.

  „U tako važnoj trgovini mora da postoji konsenzus. Zavisi od toga koliko podignemo svest ljudi o tome koja je trgovina moguća i lakše izvodljiva. Srbija takođe mora da promeni Ustav. Srbija ima akademiju, crkvu koja je veoma značajna. Moramo odrediti cenu koju možemo platiti sada, ako ne onda moramo zadržati status kvo“, smatra Spahiu.

  Napominje, međutim, da u tom slučaju postoji rizik od povratka u prošlost.

  „Treba reći Srbiji: ’Koliko para želite za priznanje? Koliko milijardi možemo prikupiti kako bismo dali Srbiji?““, zapitao je Spahiu.

  Tagovi:
  analitičar, priznanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga