20:01 29 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 121
  Pratite nas

  Evropska unija je pozdravila spremnost vlasti u Crnoj Gori da privremeno obustave primenu Zakona o slobodi veroispoviesti i pozvala na nastavak ekspertskog dijaloga, saopšteno je u Evropskoj komisiji.

  „EU je konstatno naglašavala važnost dijaloga. U tom duhu pozdravljamo spremnost Vlade Crne Gore da privremeno obustavi primenu Zakona o slobodi veroispovesti i da ohrabri nastavak dijaloga na ekspertskom nivou“, navode u Komisiji.

  Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero u pisanom saopštenju naglašava da Brisel pažljivo prati razvoj događaja u vezi sa primjenom Zakona o slobodi veroispovesti koji je u Crnoj Gori usvojen u decembru 2019. godine.

  „Kao što smo ranije naglašavali, regulisanje pitanja religijskih zajednica predstavlja nacionalnu nadležnost, ali to treba da bude urađeno na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne čionioce i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, uključujući slobodu veroispovesti“, navodi Pisonero.

  U Evropskoj komisiji dodaju da se ekspertski dijalog o položaju religijskih zajednica u Crnoj Gori mora odvijati u skladu sa svim preporukama koje se nalaze u Mišljenju Venecijanske komisije od 24. juna 2019. Godine, prenosi Tanjug.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  zakon o slobodi veroispovesti, Crna Gora, Evropska komisija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga