18:44 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Grčka je otvorila svoju granicu za ulazak turista iz Srbije. Zvanična odluka još uvek nije objavljena, ali prolazak preko grčko-bugarske granice odvija se neometano. Na grčkoj granici vrši se nasumično testiranje na virus korona.

  Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku nakon odluke Atine da dozvoli ulazak naših turista u tu zemlju preko Bugarske. Iako grčki graničari još nisu dobili zvaničnu odluku, prolazak turista iz Srbije teče neometano, prenosi RTS.

  Međutim, na grčko-bugarskoj granici stvorile su se kilometarske kolone, a razlog je višesatno čekanje zbog detaljne i spore procedure koja čeka sve turiste.

  Tu proceduru prošao je novinar SAT-a Mladen Alvirović, koji je sa svojom TV ekipom prešao granicu i nastavio snimanje patrole do Tasosa.

  Sa svojim pratiocima na Fejsbuku podelio je detalje procedure, uz poruku turistima da budu vrlo strpljivi.

  Prilikom predaje pasoša, graničari u listu ručno upisuju sve podatke putnika – ime i prezime, kontakt telefon, imejl, kao i tačnu adresu boravka u Grčkoj, preneo je Alvirović. 

  Osim popunjavanja upitnika, turiste čeka i testiranje na virus korona. Ekipe epidemiologa ne testiraju svakog, već se nasumično bira čiji će bris biti uzet. 

  Onaj kome bude uzet bris, nastavlja planirani put. Ukoliko rezultat bude pozitivan – grčke vlasti na osnovu kontakta ostavljenog na granici, dolaze po zaraženog i odvode ga u karantin u Grčkoj.

  Ukoliko je jedan član porodice pozitivan, a drugi zdravi, ostali moraju da se vrate kući u zemlju iako nemaju pozitivan rezultat i nisu testirani, objasnio je Alvirović.

  Ista je procedura i na ulasku u Bugarsku – putnici popunjavaju upitnik i vrši se nasumično testiranje na kovid 19

   

   

  Tagovi:
  Grčka, testiranje, virus, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga