21:29 26 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 529
  Pratite nas

  Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“ Darija Kisić Tepavčević kaže da je sada, što se tiče virusa korona, sve na individualnoj proceni rizika i da nijedan zakon ni propis ne može biti iznad sopstvene želje da se ostane zdrav i sačuva porodica.

  „Oboljevaju svi koji to dozvole i nalaze se na manjoj udaljenosti od metra sa rezervoarom zaraze, a da pri tom ne koriste sredstva zaštite“, rekla je Tepavčević za Tanjug i dodala da je sada najvažnija individualna procena rizika i upotreba preventivnih mera.

  Tepavčević je rekla da je jako bitno da se zna da se u najvećem delu Srbije bolest ne prijavljuje - u nekim delovima poput Vojvodine čak i tri nedelje, ali i da postoje određena područja u kojima se svakodnevno beleže dvocifrene vrednosti pozitivnih na virus korona.

  „Kada je u pitanju današnjih 96 novih slučajeva, preko dve trećine registrovanih je na području Beograda, a epidemiološka istraživanja pokazala su da se radi uglavnom o okupljanjima u zatvorenim prostorima i kontaktu sa osobama zaraženim na takvim mestima“, rekla je ona i dodala da je važno to što se kod najvećeg broja ljudi može utvrditi tačno način na koji su se zarazili.

  Prema njenim rečima, važno je da i više od 80 odsto evidentiranih nema simptome ili se radi o blagom obliku kliničkog ispoljavanja.

  Podsetila je da danas po kliničkim karakteristikama i manifestacijama infekcija nema istu sliku kao u martu i aprilu, ali kao i tada oboljevaju svi bez obzira na pol, starost i zanimanje.

  Ponovila je da su držanje fizičke distance, redovno pranje ruku i nošenje maske u zatvorenom efikasne i te kako i spasavaju živote, rekla je ona i naglasila da sada ne smemo da se bojimo lične odgovornosti.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga