17:54 07 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 593
  Pratite nas

  Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej istakao je nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom da očekuje pomoć ruskog naroda i Ruske pravoslavne crkve da se nađe najbolje rešenje i da se očuva Kosovo i Metohija u sastavu Srbije.

  Šef ruske diplomatije je istakao da će se Rusija uvek boriti za interese pravoslavne crkve i za promovisanje daljih vrednosti mirovnih ideja i rešavanja svih problema sa kojima se danas suočava pravoslavni svet, preneo je Tanjug.

  Lavrov je ukazao na to da danas na Balkanu i drugim svetskim regionima situacija ne postaje mnogo mirnija i postoji mnogo mogućnosti za zaoštravanje.

  Dodaje da se situacija komplikuje sa dosta, kako je naveo, agresivnom promocijom zapada neoliberalnih vrednosti koje pokušavaju da nametnu ostalima.

  Lavrov kaže da u takvoj situaciji svaka odgovorna država treba da se bori za očuvanje svoje istorije, kulture, tradicije.

  Ističe da Rusija, zajedno sa Srbijom i drugim svojim saveznicama, nastavlja to da radi.

  „U tim uslovima, naši napori se ujedinjuju sa naporima drugih pravoslavnih crkava koje su vekovima ne samo očuvale svoje tradicije, nego učestvuju u njihovom očuvanju i danas“, naglasio je Lavrov.

  Kako kaže, to se ne sviđa svima, pre svega onima koji pokušavaju da nametnu svoja unikatna pravila.

  „Zato su se pojačali napadi na pravoslavne crkve i zato u takvoj situaciji pravoslavne crkve treba da budu jake, po onome čemu su bile čuvene — po silini svog duha, da očuvaju i sačuvaju svoje vrednosti“, zaključio je Lavrov.

  Patrijarh je kazao da su tokom sastanka razgovarali o problemima srpskog naroda i srpske crkve.

  „Očekujemo punu pomoć, ne samo sada, već ono što se dešavalo u prošlosti, dešava se i danas i nadamo se da ćemo se dogovarati do kraja, dokle god postojimo“, kazao je Irinej.

  Dodao je da SPC sa radošću očekuje oktobar, kada će doći predsednik Rusije i patrijarh moskovski da prisustvuju osveštavanju Hrama Svetog Save na Vračaru.

  „Očekujemo veliku pomoć od ruskog naroda i ruske crkve da nađemo najbolje rešenje i očuvamo KiM“, naglasio je Irinej.

  Tagovi:
  Patrijarh Irinej, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga