10:34 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  136
  Pratite nas

  Predizborna tišina, uoči parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, počela je u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 21. juna, u 20 sati.

  To znači da izborne liste, ukupno 21 sa zbirne liste Republičke izborne komisije (RIK), tokom izborne tišine neće moći da se oglašavaju u tradicionalnim medijima, niti da organizuju predizborne skupove, ali tim ograničenjima ne podležu društvene mreže, na kojima mogu nesmetano da nastave svoje izborne aktivnosti.

  Za vreme predizborne tišine, u nedelju u danu za glasanje, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izbornoj trci.

  Tokom predizborne tišine dozvoljeno je emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju.

  U nedelju, na izborni dan, od 7.00 do 20.00 sati, koliko su otvorena biračka mesta, mogu se objavljivati izveštaji o tome gde su kandidati sa lista glasali, ali ne i njihove izjave.

  Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.583.665 građana Srbije, koji će svoje biračko pravo moći da iskoriste na 8.385 biračkih mesta.

  Koordinatori RIK-a u četvrtak su preuzeli sav izborni materijal u sedištu "Službenog glasnika" koji je uz pratnju policije predat radnim telima. Radna tela materijal dalje prosleđuju biračkim odborima, a nakon toga se u petak i subotu vrši samo uređenje biračkog mesta i priprema za glasanje.

  Izbore će pratiti 3.341 domaćih i 111 stranih posmatrača.

  Na parlamentarnim izborima učestvovaće 21 izborna lista.

  Prva na glasačkom listiću je lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu", pod rednim brojem dva je "Ivica Dačić - SPS - JS - Dragan Marković Palma", a zatim slede, "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", "Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju".

  Za njima će pred biračima biti liste "Za Kraljevinu Srbiju - Žika Gojković", "Ujedinjena demokratska Srbija", "Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja - Demokratska partija Makedonaca", "Metla 2020".

  Deseti na glasačkom listiću naći će se "Milan Stamatović - Zdravo do pobede - Dragan Jovanović - Bolja Srbija - Zdrava Srbija", zatim sledi "SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin", "Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

  Slede liste "Narodni blok - Velimir Ilić - general Momir Stojanović", "Sergej Trifunović - Pokret slobodnih građana", "Suverenisti", "Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina", "Grupa građana: 1 od 5 miliona", "Nek maske padnu - Zelena stranka - Nova stranka", "Čedomir Jovanović - Koalicija za mir", "Ruska stranka - Slobodan Nikolić" i "Pokret Levijatan - Živim za Srbiju".

  Tagovi:
  izborna tišina, izbori
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga