01:27 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  171299
  Pratite nas

  Bivša pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland smatra da Vašington treba da preduzme dosledne i efikasne korake u pogledu Moskve, jer se, kako kaže, približava trenutak kada SAD treba da pokažu odlučnost i „udare na slabe tačke“ ruskog predsednika Vladimira Putina, imajući u vidu i ruski narod.

  Viktorija Nuland je u članku za „Forin afers“ istakla da u Americi postoje različita gledišta o Rusiji. Ona je navela da jedni misle da je Rusija „nepopravljivi izopštenik i zemlja koja reaguje samo na surovo kažnjavanje i obuzdavanje“, dok drugi vide u njoj „izgubljenu“ državu koja ponovo stiče moć i supersilu, s kojom je neophodno voditi dijalog i pronalaziti kompromise.

  Međutim, kaže, da ako se u celini pogledaju rusko-američki odnosi, može se uočiti „osuđenost na propast“ i dodaje da „Amerikanci više ne veruju u svoju sposobnost da promene tok igre“.

  Ona piše da se Rusija danas ne treba smatrati monolitnom i nesalomljivom zemljom, jer su, prema njenom mišljenju, pad cena nafte, kriza izazvana pandemijom i sve veći osećaj nezadovoljstva Rusa — novi rizici za Kremlj.

  Nulandova smatra da bi američke vlasti trebalo da spreče Putina da, kako kaže, odseče rusko stanovništvo iz spoljnog sveta.

  Za kraj, ona je dodala da Vašington mora direktno da razgovara sa ruskim narodom o prednostima saradnje i ceni koju je taj narod platio za „Putinovo oštro odbacivanje liberalizma“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Vladimir Putin, Rusija, Viktorija Nuland
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga