16:02 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  3455
  Pratite nas

  Građani Srbije mogli su jutros da vide delimično pomračenje Sunca, saopštili su iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ iz Beograda.

  U Srbiji je Mesec pokrio svega pet posto Sunčevog prečnika, pomračenje je počelo u 07.17, maksimum je bio u 07.38, a kraj u 07.59 časova i ukupno trajanje pojave je 42 minuta.

  Zbog bezbednosti očiju, stručnjaci savetuju da bi ovu slabo uočljivu pojavu trebalo posmatrati kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, ili kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na sveću nagaravljeno staklo.

  Najbezbednije posmatranje je teleskopom koji ili ima specijalni filter za Sunce, ili Sunčev lik projektuje na beli zaklon.

  Kako su objasnili iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković" , u svom kretanju oko Zemlje Mesec povremeno zaklanja Sunce, pa se govori o pomračenju Sunca, ali ukoliko je Mesec daleko od Zemlje, njegov prečnik nije dovoljno velik da u potpunosti zakloni Sunce, pa se govori o prstenastom pomračenju Sunca.

  Traka na zemljinoj površini, iz koje se vidi prstenasto pomračenje će se protezati od centralne Afrike, preko juga Arabije, severne Indije, južne Kine do Tihog okeana.

  Ova traka je najšira u Indiji, 21 kilometar, i tu se „prsten“ može posmatrati 38 sekundi. Van ove zone, kako na sever tako i na jug, pomračenje Sunca je delimično, a Sunce sve manje zaklonjeno sa udaljavanjem od nje.

  Globalno gledano, pomračenje Sunca počelo je u 05.46 na Atlantiku, a završava se u 11.34 na Pacifiku.

  Tagovi:
  pomračenje sunca
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga