03:20 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  711715
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je podizanje optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija dobra vest pošto su se desili strašni zločini nad Srbima na Kosovu i Metohiji, ali ukazuje da treba imati u vidu da je specijalno tužilaštvo i sud formiran po kosovskim zakonima.

  Upitan da prokomentariše šta može da očekuje od Prištine u ovom trenutku i koji su bili zaključci na današnjim sastancima s predstavnicima EU u Briselu, imajući u vidu predlog pomenutih optužnica, Vučić je rekao da neće govoriti šta su zaključci drugih, ali da može da iznese šta je bio njegov zaključak.

  „A to je, da moramo da pokažemo uzdržanost, jer tako štitimo srpski narod na KiM od nasilja, kao i da razgovaramo o temama od životnog značaja na KiM i tu pravimo kompromise“, rekao je Vučić.

  „Znamo da su bili strašni zločini nad Srbima i dobro je da za njih postoji pravda, to je dobra vest. Ali, u svemu drugome moramo da pokažemo uzdržanost i da tom uzdržanošću štitimo srpski narod na KiM od bilo kakvog nasilja i incidenata i napada. Jer, lako je nama u Beogradu, a teško Srbima u Štrpcu i drugim mestima na KiM“, dodao je Vučić.

  Vučić je rekao da treba voditi računa o tri stvari - prvo je da su specijalno tužilaštvo i specijalni sud sa specijalnim odeljenjima formirani po kosovskim, a ne međunarodnim zakonima, kao što je bilo u našem slučaju.

  „To nas u startu ograničava“, naveo je Vučić.

  „Druga stvar, optužnice koje je podigla Srbija i dalje stoje, protiv mnogo lica na KiM za zločine protiv srpskog i nealbanskog stanovništva. I treće, ovo unosi jednu vrstu bezbednosnog problema za sve Srbe na KiM, a ne isključuje mogućnost izazivanja problema i u dve opštine na jugu Srbije, samo da bi neko pokazao snagu i moć“, rekao je Vučić.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  optužnica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga