02:54 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  12531
  Pratite nas

  Doktor Rič Dejvis je na Tviteru pokazao rezultate dva eksperimenta koja odlično ilustruju kako maska blokira kapljice iz naših usta i grla kad kijamo, pevamo, govorimo, kašljemo.

  Test je pokazao da se bakterije najviše šire kad kijamo ili kašljemo, manje kad pevamo ili govorimo, ali maska je u svakom slučaju uspevala da ih potpuno zaustavi.

  ​U drugom testu, Dejvis se bavio i distancom. Kašljao je na određenoj distanci prvo s maskom, a onda bez nje i posmatrao u kojoj laboratorijskoj posudi će se bakterije razviti.

  Pokazalo se da ste bez maske, ako neka osoba kašlje (čak i na samo 15 sekundi), bezbedni tek na oko dva metra udaljenosti, dok s maskom nema opasnosti ni na manjoj distanci.

  ​“Svestan sam da ovaj primer ne prikazuje širenje virusa, ali kolonije normalnih bakterija iz mojih usta i grla pokazuju kako se šire velike respiratorne kapljice, poput onih za koje se veruje da uglavnom šire kovid 19 i kako ih maska blokira”, napomenuo je Rič Dejvis, čiji je eksperiment izazvao veliku pažnju upravo zato što na jednostavan način ukazuje na važnost nošenja zaštitne maske u aktuelnoj situaciji.

  Pročitajte još:

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga