14:16 29 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  114568
  Pratite nas

  Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ osuđuje navode koje se pojavljuju u javnosti i dovode u pitanje verodostojnost podataka o broju zaraženih i preminulih osoba od posledica korona virusa.

  „Ovim putem demantujemo informacije koje se senzacionalistički plasiraju u javnosti o broju inficiranih i preminulih pacijenata, jer nisu tačne“, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje, objavljenom na njihovom sajtu.

  „Kao institucija koja već 95 godina sarađuje sa svim relevantnim međunarodnim zdravstvenim organizacijama poput SZO ovakav napad je pokušaj diskreditovanje 'Batuta' i svih drugih zdravstvenih ustanova, imajući vidu da su o načinu na koji se evidencija vodi upoznata stručna javnost, a o tome su javno govorili i članovi Kriznog štaba“, navodi se u saopštenju.

  U „Batutu“ smatraju da je veoma opasno „kada pojedinci koji nisu medicinski stručnjaci daju tumačenja u pogledu klasifikacije Kovid-19 pacijenata, na osnovu netačnih podataka“.

  Podaci Instituta „Batut“ su proverljivi, tačni i pre svega zasnovani na medicinskoj dokumentaciji o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, navodi se još u saopštenju i dodaje da na osnovu prikupljenih podataka Institut daje stručne preporuke u cilju kontrole epidemiološke situacije u našoj zemlji, prenosi B 92.

  „Tokom svih 95 godina rada i postojanja Instituta, niko nikada nije, kao danas, tako neargumentovano napao Institut 'Batut' koji je otvoren za svaku stručnu saradnju i diskusiju. Ovo nije napad samo na Institut već napad na čitav zdravstveni sistem u trenucima borbe protiv virusa Kovid 19“, stoji u saopštenju.

  Ističe se i da je Republika Srbija adekvatno odgovorila izazovu globalne pandemije što dokazuju i brojevi jer Srbija ima najniži procenat smrtnosti u regionu i šire (obolelih 14.288, preminulih 274).

  „Primera radi, neke od najrazvijenijih zemalja zapadne Evrope, približne nama po broju stanovnika, imaju značajno slabije pokazatelje: u Švajcarskoj je obolelo preko 31.000 građana, a preminulo oko 1.600, a u Austriji je, od oko 18 hiljada obolelih preminulo oko 700“, navodi se u saopštenju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Srbija, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga