03:28 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 276
  Pratite nas

  Vojska Srbije pripremila je danas poljsku vojnu bolnicu u Novom Pazaru u cilju efikasnije borbe protiv epidemije korona virusa koja u tom gradu ima ozbiljne razmere. U bolnici ima 110 kreveta, sa mogućnošću proširenja do 170 kreveta.

  U toj bolnici lečiće se lakše i srednje teško oboleli pacijenti od virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

  Poljska vojna bolnica u Novom Pazaru
  U bolnici je angažovano oko 40 lekara i medicinskih tehničara.

  Načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić rekao je da je vojska za 24 časa postavila šatore i krevete i dodao da je u medicinskim timovima 40 medicinara iz vojnih zdravstvenih ustanova.

  „Lečićemo sve pacijente iz regiona Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Imamo dovoljno iskustva, zadatak ćemo da izvršimo kako treba i na vreme. Ostaćemo koliko god bude potrebno i pružićemo maksimalnu medicinsku pomoć. Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije, vojno zdravstvo uvek su bili na nivou zadatka. Važno je da brzo radimo, imamo našu opremu i dobru saradnju sa direktorom Opšte bolnice. Ovde smo zajedno u borbi protiv virusa“, poručio je general Jovičić.

  Prema rečima načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnika dr Miroslava Vukosavljevića, od danas „srce VMA kuca i u Novom Pazaru u okviru Opšte bolnice, kao što kuca istim ritmom u zgradi VMA na Banjici ili u Vojnoj bolnici na Karaburmi“.

  Poljska vojna bolnica u Novom Pazaru
  Medicinsko osoblje ostaće do kraja, „dok se ne izbore sa virusom“.

  „Bilo je veliko zadovoljstvo posmatrati lica ljudi kada smo došli, s kakvim oduševljenjem i gostoprimstvom su nas prihvatili i nadom da bude bolje. Nadam se da ćemo zajedno sa svim medicinskim radnicima iz naše zemlje i našim domaćinima uspeti da jednu veliku pošast - koronu stavimo pod kontrolu“, rekao je pukovnik Vukosavljević i poručio da će medicinsko osoblje ostati do kraja, „dok se ne izbore sa virusom“.

  Komandant novoformirane vojne poljske bolnice u Novom Pazaru potpukovnik dr Predrag Krstić kaže da je bolnica popunjena kadrom svih potrebnih profila.

  Dezinfekcija ulica u Novom Pazaru
  Dezinfekcija ulica u Novom Pazaru

  „U ovom trenutku bolnica je predviđena za prijem više od 100 bolesnika, sa mogućnošću uvećavanja tog broja. Formirana je sa „crvenom“ i „zelenom“ zonom i jasnim jednosmerno usmerenim kretanjem, sve u cilju lične zaštite i samozaštite medicinskog osoblja i adekvatnog zbrinjavanja bolesnika“, objašnjava potpukovnik Krstić.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga