17:01 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 58
  Pratite nas

  U Grčkoj se trenutno nalazi oko 15.000 Srba, naših turista koji će, bez obzira na odluku o zatvaranju grčke granice, ostati do kraja aranžmana i nesmetano se vratiti kući, rekao je za Tanjug ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević.

  Spasojević kaže da Ambasada Srbije u toj zemlji nema informaciju o tome koliko je naših turista zaraženo virusom korona i smešteno u karantin u Grčkoj.

  „Odluka Vlade Grčke o zabrani srpskim državljanima da ulaze na teritoriju Grčke stupila je na snagu jutros u 6 sati, tako da ko je do tada stigao, mogao je da uđe u zemlju, posle toga više nije mogao“, rekao je Spasojević.

  Navodi da na grčko-bugarskoj granici nema građana Srbije, jer je naša zemlja na vreme od Grčke dobila informaciju o zatvaranju granice, te su i naši državljani obavešteni da ne kreću na put.

  „Svesni smo toga da je Grčka ovu odluku donela teška srca, jer znamo koliko su naši turisti popularni i dobrodošli u ovu zemlju. Posebno cenimo to što su nas unapred, više od 24 časa, grčke vlasti obavestile o odluci, jer to nije bila njihova obaveza, već znak dobre volje prema nama“, naglasio je Spasojević.

  Dodaje da se u ovakvim situacijama, kao što je pandemija virusa korona, takve odluke donose brzo i „od trenutka do trenutka“.

  Kada će Grčka ponovo „podići rampu“ za naše državljane zavisi od, kaže Spasojević, procene grčkih epidemiologa o situaciji u našoj zemlji.

  „Nadamo se da će se situacija što pre popraviti nabolje i da granice budu što pre otvorene za srpske turiste“, kaže Spasojević.

  Ističe da je prema podacima grčke vlasti oko 15.000 naših turista došlo organizovano u tu zemlju i da za njih važe ista pravila o merama zaštite koje se odnose i na sve ostale turiste.

  „O podacima o broju zaraženih Srba ne raspolažemo, naši turisti nisu u obavezi da prijavljuju našim konzulatima svoje zdravstveno stanje, niti nas organi Grčke o tome obaveštavaju“, rekao je Spasojević.

  U Grčku, dodaje on, mogu ući državljani Srbije uz posebnu dozvolu Ambasade Grčke u Srbiji, a odnose se na lečenje ili poslovne obaveze u toj zemlji.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  letovanje, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga