13:49 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  139
  Pratite nas

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je u pripremi više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

  Mladen Šarčević je najavio da se ovih dana nastavlja snimanje časova za onlajn-nastavu, u slučaju da virus korona bude prisutan na početku nove školske godine.

  Šarčević je kazao da se trenutno utvrđuju kapaciteti osnovnih i srednjih škola, kao i visokih škola i fakulteta, za model kombinovane nastave koja bi podrazumevala da učenici naizmenično jedne nedelje idu u školu, a druge prate onlajn-nastavu.

  „Takav je pristup u Nemačkoj i Sloveniji, jer se pretpostavlja da virus neće biti jak na početku jeseni, ali mi to ne znamo. Zato nastavljamo da snimamo nastavu, a timovi školskih uprava u četvrtak su u Somboru“, rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

  Ministar je rekao da takav model nastave nije problem za starije osnovce, srednjoškolce i studente, ali je skrenuo pažnju da učenici nižih razreda po zakonu ne smeju da ostaju sami kod kuće.

  „Ako nije vanredno stanje, roditelji automatski nisu kod kuće i ne mogu da budu sa decom“, naveo je Šarčević.

  Ministar je kazao da se nastava u jednoj smeni trenutno izvodi u 204 osnovne škole i da će biti uvedena u još 262 škole.

  „To znači da bi nastava mogla da se izvodi u skoro trećini škola bez problema, ali sa mnogo manje dece u školama“, rekao je Šarčević.

  Na pitanje zašto se, ako je cilj da je manje dece u školama, zakonom ne uredi da odeljenja imaju najviše do 15 učenika i zaposli više nastavnika u osnovnim školama, Šarčević je kazao da postoje pedagoški standardi i da nigde u svetu ne postoje odeljenja s toliko učenika, „osim gde je nužda“.

  „Da bismo tako nešto sproveli, treba imati dovoljno novca da se zaposli veći broj nastavnika, a mi ih nemamo dovoljno za mnoge predmete. Sem toga, treba imati i prostor za to“, kazao je ministar.

  Dodao je da će nastava u jednoj smeni biti uvedena i u 80 srednjih škola.

  Tagovi:
  škola, Mladen Šarčević
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga