18:24 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  88118
  Pratite nas

  Ambasada SAD u Beogradu saopštila je danas da s pažnjom prate dešavanja u poslednje dve večeri u Beogradu i drugim gradovima Srbije i da su duboko zabrinuti zbog pojave nasilja.

  „Osuđujemo svaku vrstu nasilja, uključujući, kako nam izgleda, koordinisane napade na policiju koji su delovali kao da žele da isprovociraju preterane reakcije, kao i, čini se, prekomernu upotrebu sile od strane policije“, navodi se u saopštenju američke ambasade.

  Dodaju, međutim, da su sloboda izražavanja i pravo na mirno okupljanje u osnovi svake demokratije, te da je i Amerika zemlja koja se upravo sada i sama suočava sa izazovima u pogledu građanskih protesta i nemira.

  Zabrinutost i debata o suštini ovih stvari u Srbiji i drugde u svetu - o tome kako da jedna zemlja sačuva svoj narod pred najsmrtonosnijom pandemijom našeg vremena - su ozbiljna stvar i moraju biti deo smirene i razložne rasprave na nacionalnom nivou, navodi se u saopštenju.

  „Da bi se pokrenuo ovakav dijalog u Srbiji, potrebno je slobodno medijsko okruženje i reforme u oblasti vladavine prava“, zaključuje ambasada SAD.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Ambasada SAD u Beogradu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga