03:43 06 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  129172
  Pratite nas

  Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.

  „Verujem da će Nemačka i Francuska izaći sa svojim zajedničkim, predsedničkim saopštenjem, pošto je bilo stvari oko kojih nismo imali isto viđenje“, rekao je Vučić novinarima u Parizu.

  Priština iznela maksimalističke zahteve

  On je istakao da je albanska strana izašla sa svojim zahtevima, koje je nazvao „spiskom lepih želja“, pošto Srbija ne prihvata nikakve ultimatume i naređenja, te predočio novinarima šta je to što Priština traži.

  „To su očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, očuvanje Ustava i ustavne organizacije Kosova, trajno uzajamno priznanje, a ne model dve Nemačke, članstvo u UN i da druge evropske zemlje priznaju Kosovo. A tek onda će da se bave pitanjem nestalih i ratne štete“, rekao je Vučić.

  Predsednik Srbije je na to poručio da je svaki razgovor potpuno besmislen ako su ti zahtevi smisao svega.

  „Spremni smo da razgovaramo o svim koracima koji bi popravili odnose naroda, protok ljudi, roba, kapitala, ali da ne prihvatamo ultimatume. To nije moguće i realno“, rekao je Vučić.

  On je izrazio zahvalnost Merkelovoj i Makronu na organizaciji Samita i trudu i naporu da dovedu dve strane za sto i pokažu posvećenost rešavanju problema.

  Aleksandar Vučić i Emanuel Makron u Parizu
  Aleksandar Vučić i Emanuel Makron u Parizu

  Merkelova i Makron bili korektni, razumeju poziciju Srbije

  Vučić je izjavio da su Merkelova i Makron na samitu bili korektni i da razumeju poziciju Srbije, ali je podsetio da su i Nemačka i Francuska priznale nezavisnost Kosova, prenosi Tanjug.

  „Ne moram ništa dalje da objašnjavam i govorim“, rekao je Vučić.

  On dodaje da su Merkelova i Makron iskusni političari koji znaju šta je moguće i realno, a šta nije.

  „Jedno su želje, a jedno je stvarno i ozbiljno razumevanje političke situacije“, rekao je Vučić.

  On dodaje da ne može da kaže da je Srbija bila izložena pritiscima od strane Makrona i Merkelove.

  Kaže da se trudio da danas na hrabar, racionalan i pragmatičan način odgovori na zahteve i „spisak lepih želja“ albanske strane, te da veruje da su Merkelova i Makron to razumeli.

  „Moraćemo da razgovaramo, ali nije lako razgovarati sa nekim ko živi van realnosti. Kad kažu da im je cilj da se ukine Rezolucija 1244, mi pitamo šta je tu srpski interes, oni kažu, ’pa ne znamo‘... U svakom slučaju, nije lako vreme pred nama, ali borićemo se i čuvaćemo zemlju“, rekao je Vučić.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  dijalog, Beograd, Priština, Kosovo, Kosovo i Metohija, samit, Angela Merkel, Emanuel Makron, Aleksandar Vučić