03:01 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 224
  Pratite nas

  Učenje na daljinu nije dovoljno, posebno nije dobro za mlađe klince, naročito za prvake, razrađujemo desetak modela i podmodela za nastavu od septembra, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

  Ministar kaže da će način na koji će se nastava održavati od septembra zavisiti od snage pandemije, prenosi RTS.

  Prema njegovim rečima, razrađuju se različiti modeli, jer nijedna škola nema iste uslove i sve zavisi od prostora.

  „Ako bude moguće da deca dolaze u manjem broju, kombinovaćemo da to bude u različitim uzrastima, grupama, različitim nedeljama, škole će planirati rad kombinovano“, istakao je ministar.

  Što se tiče srednjoškolaca i studenata, tu, kako kaže, nema problema, jer ima dovoljno velikih prostora da može da se ide naizmenično, po ciklusima.

  Ukazuje da je kod osnovaca problem, jer ima i zakonski član koji kaže da deca do 12 godina ne mogu da ostanu sama kod kuće.

  Kaže da se nastavljaju pripreme za snimanje časova od kuće kod profesora i da se septembar uveliko snima.

  „Posmatramo mnoge zemlje, sa Slovencima održavamo bliske kontakte, sa određenim nemačkim pokrajinama i usaglasili smo se da ovaj model koji mi radimo rade i oni“, rekao je Šarčević.

  „Postali smo evropske zvezde, pa i nas pitaju, kombinacija modela poštujući pandemiju. Moramo da budemo obazrivi, svi ćemo biti na ispitu, i roditelji i škola“, kaže ministar prosvete.

  Govoreći o tome ko se najbolje snašao u onlajn nastavi, Šarčević kaže da su se svi nastavnici pokazali, osim manjeg broja nastavnika.

  „Tri godine radimo na reformama školskog sistema. Prave rezultate ćemo videti 2022. godine“, kaže on.

  Šarčević je dodao da je zadovoljan kako je protekao upis učenika u srednje škole.

  Kada su u pitanju dodatni ispitni rokovi koje su tražili studenti, Šarčević je rekao: „Moramo da se prilagođavamo, biće dovoljno rokova.“

  Tagovi:
  škole, Mladen Šarčević
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga