13:11 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  74200
  Pratite nas

  Kardiohirurg Miljko Ristić izjavio je danas da su obdukcije preminulih od virusa korona dale frapantne i izuzetno zabrinjavajuće podatke.

  „U Srbiji je urađeno 17 odbukcija, a SZO inače ne preporučuje obdukcije preminulih od virusa korona, jer je ogroman rizik da se prisutni zaraze. Kada je reč o rezultatima obdukcije, oni moraju da se znaju i posebno treba da ih zna omladina, kako bi im služili kao svojevrsno upozorenje“, kaže dr Ristić.

  Ističe da umiru i mladi, a među obdukovanima je najveći broj mladih koji su preminuli u roku od 24 do 48 sati.

  „Ovo nije obična upala pluća ili prehlada, već teška bolest. Treba uticati na svest mladih da smanje aktivnosti i to je jedini realan način da se epidemija spreči“, kaže dr Ristić za „Pink“.

  Podvlači da u ovom trenutku mladi obolevaju pod istim rizikom kao i stari, a da nemaju prethodnih bolesti.

  „Neretko mladi završavaju za jedan do dva dana. Shvatite da je to u našem okruženju i da ste možda kandidat za to“, kaže dr Ristić.

  Ističe da virus izaziva infekciju, uništava plućno krilo, a oni koji preleže, ostaju sa trajnim posledicama štetnim po svoje zdravlje: malaksalost, zamor...

  Respirator nije svemoguć i ne može da povrati funkciju pluća

  Respiratori, kaže, nisu svemogući i omogućuju samo zdravom delu pluća da lakše diše, dok je deo pluća zahvaćen infekcijom nepovratno uništen.

  „Nikakvim lekovima i respiratorima ne može se povratiti funkcija pluća“, kaže dr Ristić.

  U odnosu na april i maj, sada se suočavamo sa težom kliničkom slikom kod pacijenata, samim tim, veći je broj pacijenata na hospitalizaciji, ali i na respiratoru, kaže za „Pink“ državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

  Ističe da Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije rade na proširenju kapaciteta, a kako bi se omogućilo da svi sa simptomima i tegobama budu adekvatno hospitalizovani.

  „U toku vikenda, svi pacijenti sa Instituta za reumatologiju preseljeni su u druge objekte KCS, tako da će zgrada Instituta danas primiti prve kovid pacijente. Obezbeđeno je dodatnih 170 mesta“, kaže Vekić.

  U Areni je trenutno 178 pacijenata, a u nju se smeštaju i srednje teški pacijenti, kaže državni sekretar.

  Pročitajte još: 

  Tagovi:
  koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga