13:54 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  525420
  Pratite nas

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pogone fabrike „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj Plani, a povod je nedavno potpisan okvirni sporazum za opremanje Vojske Srbije sa oklopnim borbenim vozilima 8h8 „Lazar-3“ i samohodnim top-haubicama 155 mm „Nora“ B52 M15.

  Vulin je, osim upoznavanja sa stepenom realizacije ugovora za opremanje Vojske Srbije, upoznat i sa napretkom na obuci radnika iz novootvorene fabrike za mašinsku obradu metala u sklopu „Borbeni složeni sistemi D.O.O“ kod Kuršumlije.

  Obuka radnika je na ovladavanju tehnologijama zavarivanja, koji će svoja znanja upotrebiti na izradi oklopnih borbenih vozila 8h8 „Lazar-3“ i 4h4 „Miloš“.

  Obuka radnika je na ovladavanju tehnologijama zavarivanja
  © Foto : Ministarstvo odbrane
  Obuka radnika je na ovladavanju tehnologijama zavarivanja

  Kako je istakao ministar Vulin, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije uvek će i na prvom mestu kupovati ono što proizvede naša odbrambena industrija.

  „Ulaganje u domaće znanje, u domaću privredu se uvek vraća, a kada osvojite tehnologiju, to niko ne može da vam uzme, onda ste stvarno slobodni i samostalni i ne zavisite ni od koga. Vojska Srbije je obezbedila odgovarajuću količinu ’Nora‘, a Ministarstvo odbrane je u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića obezbedilo dovoljno novca za drugu tranšu ’Nora‘ B52 155 milimetara“, rekao je Vulin.

  Kaže da će naša vojska sa nabavkom novih „Nora“, „Miloša“ i „Lazara“ biti daleko jača nego što je do sada i dodao da se mi opremamo ne samo novim sredstvima, nego i najsavremenijim sredstvima.

  „U veoma kratkom vremenskom periodu izaći ćemo pred građane Srbije i s novim ’Norama‘ i ’Milošima‘ i ’Lazarima‘ koji će ojačati borbenu moć naše vojske, a samim tim omogućiti i obezbediti da Srbija bude slobodna, samostalna zemlja, koja odlučuje sama o sebi“, istakao je Vulin.

  Ističe da Srbiju u tome neće poremetiti „nikakvi besmisleni protesti“ i zaustaviti huligani koji pale Skupštinu, niti bilo ko misli da treba da odlučuje o Srbiji, a ne da Srbija odlučuje o samoj sebi.

  Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović naglasio je da su danas obišli tok proizvodnje složenih borbenih sistema koji su ugovoreni za potrebe Vojske Srbije.

  Vulin obišao pogone fabrike „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj Plani
  © Foto : Ministarstvo odbrane
  Vulin obišao pogone fabrike „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj Plani

  On je podsetio da je prošle godine ugovoren okvirni sporazum sa „Jugoimportom“ za proizvodnju samohodnih haubica „Nora“, kao i okvirni sporazum za proizvodnju borbenih oklopnih vozila „Lazar“.

  „Ove godine ugovorena je druga tranša haubica ’Nora‘ i videli smo kako napreduje proizvodnja glavnih metalnih pozicija i cevi, koje su suština svakog artiljerskog oruđa. Očekuje se da se i treća tranša ugovori tokom ovog kvartala i time bi se prva faza opremanja Vojske Srbije ovim samohodnim oruđem završila“, rekao je Miloradović.

  Dodaje da kada je reč o oklopnom transporteru „Lazar“, osim okvirnog sporazuma, ove godine isporučena je druga tranša tih vozila.

  Njihov prijem, kako je naglasio, završen je u Vojsci Srbije, a u toku je ugovaranje naredne tranše.

  Ministarstvo odbrane poručilo nove „nore“, „lazare“ i „miloše“
  © Foto : Ministarstvo odbrane
  Ministarstvo odbrane poručilo nove „nore“, „lazare“ i „miloše“

  „Očekuje se da se do kraja godine ugovori još jedna tranša, a to je veći okvirni sporazum i njegovo će trajanje biti malo duže. Sva unapređenja koja su u međuvremenu rađena na tom sistemu, primenjuju se na onima koji će biti isporučeni Vojsci“, naveo je Miloradović.

  U fabrici se, kaže, izvodi završna montaža borbenog oklopnog vozila 4x4 „Miloš“ i privodi se kraju završno ispitivanje radi uvođenja u Vojsku Srbije.

  „Očekujemo da se taj proces završi u roku od mesec dana i planira se ugovaranje prvih serija vozila ’Miloš‘ tokom ove godine“, naglasio je Miloradović.
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga