00:34 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  41042
  Pratite nas

  Pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković rekao je da podaci pokazuju da se događaji od pre nedelju dana izuzetno nepovoljno odražavaju na stanje kakvo je danas i da su protesti verovatno doprineli porastu broja zaraženih virusom korona ove nedelje.

  S tim u vezi naveo je primer Novog Sada, ukazujući da je na dnevnom nivou od juče broj novozaraženih preko 80, a da je do prošle nedelje bio između 50 i 60.

  Lekari u bolnici za lečenje virusa korona, kovid 19
  © Sputnik / Vladimir Astapkovič

  Gojković je to rekao na konferenciji za novinare Kriznog štaba, upitan da li postoje podaci o vezi protesta i rasta broja novozaraženih, prenosi Tanjug.

  Pomoćnica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević kazala je da je u ovom trenutku i u Beogradu za oko 30 odsto mlađih više pozitivno testiranih na korona virus.

  Ona ukazuje da niko ne može pouzdano da da informaciju da li se radi o povezanosti sa nekim događajem, ali, pošto su bila zabranjena sva okupljanja od više od 10 osoba, nije bilo većih proslava, kafići su radili skraćeno, onda je svako drugo okupljanje bez maski bilo potencijalno mesto zaražavanja.

  Gojković je podsetio da je prošle nedelje sugerisano da će biti povećanje broja obolelih ove nedelje.

  On je rekao i da je jasno da se distribucija zaraženosti korona virusom pomera prema mlađima, što govori u prilog tome da oni imaju više kontakata i manje poštuju protiv-epidemijske mere.

  Rekao je da je opasno i čega se struka najviše boji da mlade osobe, koje sada učestvuju u 65 odsto ukupnog broja obolelih, ostvaruju kontakte sa svojim roditeljima, bakama i dekama, pa će to voditi ka povećanju broja starijih obolelih koji mogu imati ozbiljne posledice.

  Prema njegovim rečima, slični su podaci i za Beograd.

  Rekao je da sve veći broj mladih završava na respiratoru i tragično završe život.

  „To je još jedna opomena da moramo da se maksimalno uozbiljimo, poštujemo sve mere. Samo ako poštujemo sve tri mere bez izuzetaka doći ćemo u situaciju da ovu tendenciju broja obolelih smanjimo i da počne njegova silazna putanja“, dodao je Gojković.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga