00:39 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2843302
  Pratite nas

  Pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković veruje da ćemo zahvaljujući dobroj spoljnoj politici zemlje sigurno biti jedna od prvih zemalja koja će imati mogućnost da primeni dobru, sigurnu vakcinu.

  Gojković je ukazao da nije tajna da više država, ozbiljnih farmaceutskih kuća, radi na vakcini protiv virusa korona.

  „Mi aktivno sarađujemo sa svim zemljama koje rade i koje pokušavaju da nađu lek, vakcinu. Imamo kontakte i sa engleskim firmama, kolegama u Velikoj Britaniji, SAD, Kini i u zavisnosti od toga morate shvatiti da je važno stati prvi u red kada bude gotova vakcina“, rekao je Gojković, prenosi Tanjug.

  Podsetio je da je po istom principu Srbija uspela u martu, kada sve pare ovog sveta nisu mogle u tom trenutku da obezbede zaštitnu opremu i lekove, već samo lična poznanstva i dobra spoljna politika, da nabavi sve što je bilo potrebno.

  Dr Darija Kisić-Tepavčević ukazala je da su sve vakcine koje se pominju još uvek samo potencijalne vakcine i nijedna nije prošla sve faze testiranja.

  „Jasno je da, kao i uvek do sada, nikada nijedna vakcina u našoj populaciji neće se primenjivati ako ne bude ispunjavala sve kriterijume maksimalne bezbednosti i efikasnosti“, podvukla je Kisić-Tepavčevićeva.

  Istakla je da Srbija prati najsavremenije tokove i da će sigurno biti jedna od zemalja kojoj će vakcina biti dostupna čim prođe sve faze istraživanja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  krizni štab, virus korona, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga