22:57 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2192
  Pratite nas

  Savet EU usvojio je revidiranu listu zemalja čijim državljanima je dozvoljeno putovanje u zemlje EU, na kojoj nisu Srbija i Crna Gora.

  Srbija je, zajedno sa Crnom Gorom, skinuta sa liste Saveta EU zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji.

  Odluka će važiti najmanje dve nedelje, pošto će se o mogućnosti ponovnog otvaranja spoljnih granica EU za građane Srbije razgovarati ponovo za dve nedelje.

  Na osnovu kriterijuma koji obuhvataju prvenstveno epidemiološku situaciju i mere zaštite, države članice EU 27 bi od 16. jula trebalo postepeno da ukidaju ograničenja putovanja na spoljnim granicama za stanovnike Alžira, Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

  U pitanju su zemlje koje su bile i na prvoj listi Saveta EU koja se primenjivala od 1. jula sa izuzetkom Srbije i Crne Gore koje su uklonjene zbog pogoršanja epidemiološke situacije, prenosi Tanjug.

  U Savetu EU navode da treće zemlje, čijim građanima je dozvoljeno putovanje u EU, moraju da imaju broj novih slučajeva KOVID-19 tokom poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika "blizu ili ispod proseka" EU, da imaju stabilan ili opadajući trend novih slučajeva prethodna 14 dana, a u obzir se uzima i ukupni odgovor treće zemlje na KOVID-19 uključujući aspekte kao što su testiranje, nadzor, praćenje kontakata, zadržavanje, lečenje i izveštavanje, kao i pouzdanost informacija.

  Za zemlje koje se ne nalaze na liste od zabrane putovanja izuzeti su građani EU i članovi njihovih porodica, oni sa trajnim boravišnim dozvolama u EU i članovi njihovih porodica kao i putnici sa dokazom o neophodnosti putovanja.

  U Briselu napominju da preporuka Saveta EU nije pravno obavezujući instrument i da vlasti zemalja članica ostaju odgovorne za sprovođenje sadržaja preporuke.

  Zemlje članice mogu, ali i ne moraju, da ukinu ograničenja putovanja za navedene zemlje, a ne bi trebalo da odluče da ukinu ograničenja putovanja za treće zemlje koje nisu na listi pre zajedničke koordinisane odluke EU.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga