03:02 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1710
  Pratite nas

  Zbog čega neki pacijenti s korona virusnom infekcijom mogu da dišu kroz nos, a ipak ne osete miris?

  Jedan od karakterističnih simptoma kovid 19 je anosmija, odnosno gubitak mirisa. Obično je ovaj fenomen povezan s nazalnom kongestijom (nosno zagušenje), ali pacijenti s korona virusnom infekcijom mogu da dišu kroz nos a ipak ne osete miris. Nakon višenedeljnih istraživanja, naučnici su predstavili model - zbog čega se to dešava.

  Kad su naučnici pomoću računarske tomografije nosa i sinusa osoba s anosmijom izazvanom Kovidom-19, uočili su da je deo nosa koji je odgovoran za čulo mirisa blokiran otocima mekih tkiva i sluzi. Ostatak nosa i sinusa izgledaju normalno, pa pacijenti nemaju problema s disanjem kroz nos, prenosi Nacionalna geografija.

  Poznato je da novi virus korona inficira telo vezivanjem na ACE2 receptore na površini ćelija koje se nalaze u gornjim disajnim putevima. TMPRSS2 protein pomaže virusu da uđe u ćeliju. Jednom kada uđe u ćelije virus može da se umnoži, uzrokujući upalni odgovor imunološkog sistema.

  Isprva je virus trebalo da zarazi i uništiti olfaktorne neurone - ćelije koje prenose signal iz molekula arome u područje mozga gde se ti signali tumače kao miris. Međutim, rezultati rada međunarodne grupe istraživača pokazali su da na olfaktornim neuronima nema ACE2 proteina. Ali nalaze se na ćelijama koje se nazivaju sustainentakularne ćelije koje podržavaju olfaktorne, odnosno mirisne neurone.

  Naučnici sugerišu da oštećenje ovih ćelija uzrokuje imunološki odgovor i edeme, ali olfaktorne neurone ostavlja netaknutim. Kad se imunološki sistem suoči sa virusom, edem odumire i molekuli mirisa mogu ponovo prodreti u netaknute receptore.

  Međutim, ozbiljnim razvojem, upaljeno područje i dalje može da našteti drugim ćelijama. U ovom slučaju obnavljanje mirisa odvija se polako, jer olfaktornim neuronima treba vremena da se regenerišu.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  koronavirus, nos, miris
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga