07:36 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  111098
  Pratite nas

  Virus korona ima velik opseg delovanja i ne napada samo respiratorni sistem, već i druge organe, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović i upozorava da je situacija ozbiljna i da je odgovornost na svakome od nas.

  „Ovo više nije respiratorna bolest, ovo što mi sada vidimo je sistemska bolest“, rekao je Tiodorović za „Blic“.

  Kako je naveo, kovid 19 deluje sistematski, ne možemo da kažemo da ne napada druge organe, poput organa za varenje, srce i vaskularne organe, bubrege, kod mladih možda će dati kao posledicu sterilitet, jer ima takvih naznaka.

  Kod obolelih dolazi i do tromboze krvnih sudova, onda to proizvodi moždane udare, srčane udare, to se odnosi na ljude koji imaju hroničnu bolest, naveo je epidemiolog.

  Ponovio je da virus može napasti svakoga i da su sada na udaru mladi jer su oni u najvećoj cirkulaciji.

  Tiodorović je kazao da je prvobitno bilo samo da se virus prenosi kapljično, ali da sada postoji informacija da se prenosi vazduhom, ali da ne znamo šta je to što ga podiže, da li je strujanje vazduha u pitanju, poput vetra ili kada uključimo klima-uređaj.

  Kazao je da je u Srbiji u toku treći pik, koji će ako ne bude okupljanja i ako se budu poštovale donete mere možemo nadati početku stišavanja u toku nedelje.

  „Verujem da se sada radi o smirivanju, ipak više se poštuju mere, maska, distanca, dezinfekcija“, rekao je Tiodorović.

  Tagovi:
  virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga