09:53 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  36481
  Pratite nas

  Nikada nismo izgubili kontrolu nad epidemiološkom situacijom, rekla je Darija Kisić Tepavčević, zamenik direktora Instituta „Batut“ i članica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, povodom zahteva 350 lekara koji su tražili smenu Kriznog štaba.

  „U Srbiji ima 33.000 lekara, svako ima pravo na svoje mišljenje. Među tih 350 koji su tražili smenu Kriznog štaba, nema ni epidemiologa ni imunologa. Više od polovine njih radi u privatnim ustanovama, ali ne dovodim u pitanje njihovu kompetentnost. Kritika treba da postoji i pozivam sve osobe koje su kompetentne da nam se pridruže“, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

  Na pitanje da li je tačna konstatacija iz otvorenog pisma 350 lekara da je preranim ukidanjem mera u borbi protiv virusa korona izgubljena kontrola nad epidemiološkom situacijom, Kisić Tepavčevićeva kaže da nije.

  „Što se tiče određenih mera, one su donošene u skladu sa epidemiološkim indikatorima. Ništa se ne krije i ne treba da se krije. U jednom momentu pre nego što su mere ukinute, zatvorene su sve kovid bolnice. Tada smo imali sporadične brojeve slučajeva. Tako se postupa svugde u svetu. Da li je svugde u svetu otvaranje granica dovelo do transmisije virusa, jeste. Ali su i tada, kao što su i sada, na snazi preporuke da se nose maske i drži distanca i to su efikasne mere“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

  Grupa od oko 350 lekara, okupljenih u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“, zatražila je otvorenim pismom od Vlade Srbije smenu Kriznog štaba.

  Oni su zatražili da se formira novi Krizni štab, da se „istraže navodi o zataškavanju podataka“ i „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.

  Tagovi:
  krizni štab, smena, peticija, Darija Kisić Tepavčević
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga