21:02 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1631
  Pratite nas

  Rumunija, ali i još neke zemlje članice Evropske unije, ne razmišljaju o priznavanju Kosova, a iz rumunskog Ministarstva spoljnih poslova poručuju da nema promene u pogledu stava prema priznanju.

  U saopštenju rumunskog ministarstva dostavljenog prištinskom portalu Kljan Kosova, navodi se da se položaj Rumunije zasniva na principu koji proizilazi iz opšteg političkog konsenzusa i na poštovanju međunarodnog prava, prenosi Tanjug.

  "Trenutno se ne razmišlja o promeni ove pozicije. Rumunija će podržati rešenje pitanja statusa Kosova samo ako je zasnovano na sporazumu dveju uključenih strana, doprinosi regionalnoj stabilnosti i u skladu je sa međunarodnim pravom", navodi rumunski MSP.

  Dodaje se i da Rumunija ima pozitivan i konstruktivan pristup u vezi sa evropskim putem Kosova, uključujući proces liberalizacije viza, kako se kažu, kao što je implementirano tokom rumunskog predsedavanja Savetom Evropske unije u prvoj polovini 2019. godine.

  Kada se radi o dijalogu Beograda i Prištine, Rumunija podržava nastavak dijaloga kao i sve zemlje Evropske unije.

  "Rumunija se nada da će dijalog dovesti do sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma, u skladu sa međunarodnim pravom i osnovnim evropskim vrednostima, i kao takav doprinese regionalnoj stabilnosti i bude prihvatljiv za obe strane", navodi se u saopštenju.

  Tagovi:
  priznanje, Kosovo, Rumunija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga