20:15 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  645910
  Pratite nas

  Vojska Srbije dobila je veliko pojačanje, po prvi put posle 14 godina nabavljeni su novi terenski automobili. U jedinice Vojske Srbije biće raspoređeno 56 UAZ patriota koji su stigli iz Rusije, a do kraja oktobra treba da ih stigne još osam.

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je obišao vozila u pančevačkoj „Utvi“, kazao je da je reč o neborbenim putničkim terenskim vozilima, koja su namenjena Vojnoj policiji, jedinicama Kopnene vojske i za svakodnevnu upotrebu svih naših pripadnika.

  Terenska vozila UAZ patriot stigla u Vojsku Srbije
  © Foto : Ministarstvo odbrane Srbije/Andrija Gavrilovic
  Do oktobra treba da stigne još osam vozila, uz 56 koja su sada dopremljena

  „Konačno možemo da kažemo da imamo nova vozila koja će biti i bezbednija i sigurnija za sve naše pripadnike i da smo ovim počeli da obnavljamo vozni park Kopnene vojske. Počeli smo da obnavljamo vozila koja su potrebna za svakodnevni život i rad svih naših pripadnika, posebno onih koji idu na teške terene, kod nekih isturenih mesta, u Kopnenoj zoni bezbednosti, svuda tamo gde je potrebna velika prohodnost vozila, gde je naravno potrebna i sigurnost i da može da odgovori na sve vremenske uslove i vremenske izazove“, naglasio je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  On je dodao da su vodili računa i o odnosu cena - kvalitet, o mogućnostima našeg budžeta, ali i o potrebama naše vojske.

  Terenska vozila UAZ patriot stigla u Vojsku Srbije
  © Foto : Ministarstvo odbrane Srbije/Andrija Gavrilovic
  UAZ će koristiti Kopnena vojska, a može da savlada i najzahtevnije terene

  „Svaki segment naše vojske zaslužuje da bude obnovljen, da mu se podjednako posvetimo“, dodao je Vulini.

  Terenska vozila UAZ patriot stigla u Vojsku Srbije
  © Foto : Ministarstvo odbrane/Andrija Gavrilovic
  UAZ patriot koriste i ruska i beloruska vojska

  Načelnik Odeljenja za saobraćaj i transport Generalštaba pukovnik Dragiša Zinaja rekao je da su vozila opremljena uređajima za povećanje prohodnosti, da se mogu koristiti i van puteva i da uz pogon na sva četiri točka, postoji mogućnost blokade zadnjeg diferencijala i mogućnost korišćenja vozila u sporohodnim stepenima prenosa.

  UAZ Patriot je rusko terensko vozilo sa pogonom na sva četiri točka, koje koriste pripadnici ruskih i beloruskih oružanih snaga.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  UAZ, Vojska Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga