14:45 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  51475
  Pratite nas

  Beograd je prava epidemiološka bomba zato što ima ogroman broj mesta gde virus korona može naglo da se prenese, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon. On je apelovao na poštovanje mera i na uključivanje svih inspekcijskih organa i svih onih koji treba da kontrolišu da li se mere sprovode.

  Predrag Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, na pitanje kakva je trenutno situacija u Srbiji i da li smo prošli vrh drugog pika prvog talasa, rekao da je to veoma ozbiljno pitanje.

  „Mi smo na visokom nivou i stabilizovala se ta krivulja, hodamo po samoj ivici i to posebno u Beogradu“, dodao je Kon.

  Ukazao je da je „Beograd prava pravcata epidemiološka bomba zato što ima ogroman broj mesta gde može naglo virus da počne da se prenosi“.

  „Apelujem na poštovanje mera i na uključivanje svih organa inspekcijskih, komunalne policije i svih onih koji treba da kontrolišu da li se mere sprovode, da nema slučajno produženog boravka u lokalima, kafićima, što se vidi i za šta imam i dojava i prijava“, poručio je Kon.

  „Jako je važno shvatiti, mi smo sada u vikendu, to je bilo vreme kada smo nekada to rešavali policijskim časom, sada toga nema i sada imamo samo sopstvenu svest i to je jako važno da se kontroliše“, istakao je Kon.

  Objasnio je da kada kažu da je virus probio epidemiološke barijere, to ne znači da epidemiolozi ne rade svoj posao, već da i dalje prate kontakte i da pokušavaju da suzbiju širenje koliko je to moguće.

  „Suština je da je virus u narodu i da se relativno slobodno prenosi i da je jako važno ovaj trenutak shvatiti, jer sada nemamo više policijski čas koji nam je razrešavao tu situaciju i sve ono što je propisano mora da se poštuje“, rekao je Kon i dodao da je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom tamo gde ne možete da omogućite rastojanje od 1,5 metra.

  Kada je u pitanju peticija lekara koji traže smenu Kriznog štaba, Kon kaže da ih ne doživljava kao protivnike, jer je virus svima protivnik. On je dodao da je odmah spreman da ustupi svoje mesto „ali samo ako ga razreši država Srbija“.

  Kada je u pitanju kolektivni ili „imunitet stada“, za koji su švedski naučnici naveli da ne funkcioniše i da ga prati veliki broj žrtava, Kon kaže da nije iznenađen takvim tvrdnjama, ali su one možda preuranjene.

  „Sa druge strane, efektivnost tog imuniteta će se tek videti, jer nedostatak prisustva antitela ne mora da znači baš u potpunosti nedostatak imuniteta“, dodao je Kon.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Beograd, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga