04:48 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Vremenska prognoza (384)
  1517
  Pratite nas

  „Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe“, upozorava RHMZ.

  Ovako glasi upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na narandžasti meteo-alarm koji će sutra i prekosutra biti na snazi u većem delu Srbije zbog izuzetno visokih temperatura.

  Prema najavama RHMZ, narednih dana se očekuju maksimalne temperature između 33 i 36 stepeni, u mnogim krajevima i najtopliji dani u 2020. godini.

  „Narednih dana oko 35 stepeni. Sve do 5. avgusta iznad 30. stepeni“, poručuje meteorolog Đorđe Đurić.

  Poseban oprez biće neophodan zbog veoma visokog UV zračenja, pošto će naredna tri dana nivo u celoj Srbiji biti u crvenoj zoni. Nadležni u ovakvim situacijama imaju sledeće preporuke:

  • Minimalno direktno izlaganje suncu u periodu između 10 i 16 časova;
  • Ukoliko ste na otvorenom, boravite u hladovini, nosite odeću od prirodnih materijala koja pokriva što veću površinu tela, šešir širokog oboda i naočare sa staklima koja blokiraju UV zračenje;
  • Na kožu, a naročito na kožu otkrivenih delova tela, nanosite u debljem sloju kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom SPF 30+ na svaka 2 sata, čak i tokom oblačnih perioda;
  •  Obratite pažnju na svetle površine, kao što su pesak i voda, koje reflektuju UV zrake, odnosno sa čijih površina se odbijaju UV zraci i time povećavaju izloženost.

  Posle 5. avgusta meteorolozi najavljuju zahlađenje, verovatno sa padavinama.

  Vremenska prognoza za 28. jul
  © Foto : Republički hidrometeorološki zavod
  Vremenska prognoza za 28. jul
  Tema:
  Vremenska prognoza (384)
  Tagovi:
  RHMZ, upozorenje, vremenska prognoza
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga