17:16 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1244
  Pratite nas

  Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi zatražio je od kosovskog premijera Avudulaha Hotija da se tzv. Preševska dolina uključi u dnevni red pregovora Beograda i Prištine u Briselu i da ih ne zaobilazi.

  Arifi je putem Fejsbuk posta podsetio Hotija da je u svom nastupu u kosovskom parlamentu, kada je objašnjavao platformu za pregovore s Beogradom rekao da niko ne treba da se oseća uznemireno i zanemareno. On, međutim, dodaje da se i Albanci iz Preševa osećaju opet zaboravljeno i još više zanemareno, jer, kako kaže, nisu čuli ni reč u Hotijevoj političkoj platformi za Albance iz doline Preševa.

  „Ni reč! Ako Albanci Preševske doline nisu uključeni u ovaj „sveobuhvatni“ sporazum, tada direktno zaobilazite Preševsku dolinu. Objasnite, hoćete li ih zaobići ili ćete ih integrisati u konačni sporazum sa Beogradom?! Albanci u Preševskoj dolini su zlostavljani i diskriminisani i pre i posle rata OVK! Srpska manjina u Republici Kosovo je privilegovana i pre i posle rata, i čak je sastavni deo Ustava Republike Kosovo. Molimo vas da dok postavljate svoju političku platformu za pregovore i konačni sporazum sa Republikom Srbijom, da u svoju platformu uključite Preševsku dolinu i da za stolom u Briselu objasnite naše probleme koji su prisutni decenijama,“ napisao je Arifi kosovskom premijeru.

  Arifi dodaje da ako Preševska dolina ne bude sastavni deo nacionalne strategije Kosova, onda se zauvek udaljava od  kosovskog nacionalnog projekta.

  „S tim u vezi Istočno Kosovo više ne postoji. Ovim nas ostavljate na milost i nemilost Srbiji. Ovim rušite 100 godina nacionalne politike. Premijeru, vi ćete snositi političku, moralnu i nacionalnu odgovornost zajedno sa svima onima koji vas podržavaju na tom putu pregovora u Briselu“, naveo je Arifi a prenela je RTV Preševa.com.

  Tagovi:
  pregovori, Preševo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga