00:54 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 581
  Pratite nas

  Zločinačka akcija "Oluja" u kojoj su ubijene hiljade i proterane stotine hiljada Srba sa svojih ognjišta u Hrvatskoj predstavlja završni čin ustaške genocidne vertikale koja se protezala tokom čitavog 20. veka i koja će zauvek ostati upisana kao jedna od najmračnijih stranica u istoriji evropskog kontinenta, izjavio je predsednik SNP Nenad Popović.

  "Ta genocidna vertikala započeta je tokom pokolja i vešanja srpske nejači i starih od strane ustaša u Mačvi tokom Prvog svetskog rata, nastavljena sistematskim ubijanjem stotine hiljada Srba u Jasenovcu i drugim logorima smrti u NDH, a svoj završni čin ona je dobila u takozvanoj operaciji 'Oluja', najvećem etničkom čišćenju jednog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta od vremena Drugog svetskog rata", rekao je Popović.

  On je u saopštenju naveo i da istorijske činjenice pokazuju da se državnost današnje Republike Hrvatske, pravne naslednice Pavelićeve NDH i najmlađe članice EU, isključivo temelji na sistematskom ubijanju i progonu Srba.

  "Zbog toga je nezamislivo i neprihvatljivo da bilo koji čovek, koji sebe zove Srbinom, prisustvuje obeležavanju Oluje i time legitimizuje i abolira zločine hrvatskih ustaša počinjene tokom ovog etničkog čišćenja srpskog naroda iz Krajine", istakao je Popović.

  Prema rečima lidera SNP, Srbija više nema razloga da kleči i da se ponižava.

  "Naša zemlja se danas uspravlja i jača svoje političke, ekonomske i odbrambene kapacitete. Sa jačanjem naše ekonomije i pozicije u međunarodnoj zajednici, jača i naš nacionalni osećaj i ponos što pripadamo časnom srpskom narodu, koji se kroz čitavu svoju istoriju, borio protiv onih koji su želeli da okupiraju, proteraju i sistematski unište druge narode u Evropi" kazao je Popović.

  Istakao je da će zato Srbija i ove godine dostojno obeležiti "Oluju", da pokažemo svetu da ne zabravljamo svoje stradalnike, ali i da upozorimo zločince, ali i sve one koji bi mogli da imaju slične ideje u budućnosti, da to više nikada nikome nećemo dopustiti bez snažnog odgovora.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Nenad Popović, Oluja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga