11:32 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2261
  Pratite nas

  Ova godina je, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, za voćarsku proizvodnju bila teška. Zbog grada i kasnog prolećnog mraza umanjen je rod kajsije i maline, ali voćari koji uzgajaju šljivu kažu da je rod zadovoljavajući.

  Janko Lužanin iz Miokovaca na četiri hektara uzgaja jabuke, šljive, višnje i kruške. U šljiviku starom pet godina uzgaja stenlej šljivu i kaže da su štete od grada i mraza najmanje vidljive na ovom voću.

  Otkup čačanske lepotice je završen, a voćari sada plasiraju i tek sazrele sorte. Otkupna cena viša je od prošle godine, 40 dinara za kilogram, prenosi RTS.

  Rod je prilično dobar i dobrog kvaliteta. Cena je u zadnjih par godina najbolja, zadovoljan je voćar iz Kačulica Veselin Vujović.

  Šljiva se u Srbiji gaji na oko 70 hiljada hektara. Da bi se povećali prinosi i smanjili rizici od vremenskih nepogoda potrebni su novi zasadi.

  Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo iz Čačka kaže da je u narednom periodu neophodno zasnivanje većih površina planskih zasada odgovarajućim sortama. 

  Prema njegovim rečima potrebni su zasadi u kojima se primenjuje visok nivo agro i pomo-tehničkih mera. 

  "To su zasadi u kojima ćemo postići visoke prinose negde 25, 30, 35 pa i više tona po jednom hektaru, ploda visokog kvaliteta i što više ujednačenijeg roda", kaže Lukić. 

  Od 40 miliona stabala šljive koliko ima Srbija, gotovo trećina su stabla sorti stvorenih upravo u Institutu za voćarstvo. 

  Početkom godine priznata je nova sorta Lana, rana šljiva koja ima visoku rodnost i otporna je na virus šarke, koji značajno umanjuje prinose.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  šljiva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga